Zeman promluvil o nárůstu nebezpečí v Evropě. Šokovaly jej hlavně útoky v Dánsku

16.02.2015 17:26

Prezident Miloš Zeman vnímá s velkým znepokojením nárůst násilí a bezpečnostních hrozeb v Evropě. Napsal to v kondolenci dánské královně Margrethe v souvislosti s víkendovým teroristickým útokem v Kodani. Ten si vyžádal dva životy a několik zraněných. ČTK to sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman promluvil o nárůstu nebezpečí v Evropě. Šokovaly jej hlavně útoky v Dánsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

"Nárůst násilí a bezpečnostních hrozeb v Evropě, jehož jsme v poslední době svědky, vnímám s velkým znepokojením. Mrzí mě, že tomuto barbarství neunikla ani Vaše vlast, kterou osobně považuji za jednu z nejstabilnějších a nejvyspělejších světových demokracií," napsal Zeman královně. Zároveň jí a obětím vyjádřil za sebe a českou veřejnost soustrast.

Události v Kodani odsoudil v neděli i premiér Bohuslav Sobotka, incidenty označil za teroristické útoky, které míří na principy svobody a hodnoty otevřené demokratické společnosti.

Dvaadvacetiletý muž nejprve v sobotu odpoledne zahájil palbu na uměleckou kavárnu, kde pořádal debatu o svobodě slova švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Vilks vyvázl bez zranění, ale útočník zabil pětapadesátiletého muže a zranil tři policisty. V noci na neděli pak atentátník střílel před synagogou. O život připravil židovského civilistu a zranil dva policisty. Policie ho poté zastřelila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…