Zeman prozradil, že průzkumy nesleduje. To prý dělal Paroubek, a jak dopadl...

08.02.2014 13:39

Prezident Miloš Zeman před odletem do dějiště zimní olympiády v Soči poskytl rozhovor deníku Právo. Vysvětlil, jak to bylo s pádem vlády Petra Nečase a jak se mu podařilo sjednotit společnost pomocí předčasných voleb.

Zeman prozradil, že průzkumy nesleduje. To prý dělal Paroubek, a jak dopadl...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

Na úvod se Zeman vrátil k bilancování svého ročního působení na Pražském hradě. Poukázal na fakt, že díky návštěvě českých vojáků v Afghánistánu splnil všechny sliby, které dal, když nastupoval do funkce hlavy státu.

Průzkumy mě nikdy příliš nezajímaly. Zajímal jsem se, zda strana dokáže vyvést zemi z krize

Zeman poté komentoval průzkumy veřejného mínění. Podle jednoho, který provedla společnost CVVM, věří prezidentovi jen 42 procent občanů. Je to méně, než bývalo u tohoto úřadu zvykem.

„Byl jsem předsedou ČSSD, sněmovny, vlády a se zájmem jsem sledoval výkyvy průzkumů veřejného mínění nahoru a dolů. Přiznávám se, že mě to nikdy příliš nezajímalo,“ uvedl Zeman. V minulosti se spíše zajímal o výsledek své strany ve volbách nebo o způsob, jakým vláda vyvede zemi z hospodářské krize.

„V případě prezidenta mě zajímá, zda plní sliby, které dal veřejnosti, nebo ne,“ upozornil Zeman a poukázal na osud Jiřího Paroubka, který se průzkumy veřejného mínění řídil přespříliš.

Sjednotil jsem společnost tím, že jsem umožnil volbu nové vlády v předčasných volbách

Prezident Zeman sliboval, že bude sjednocovat společnost a stabilizovat politickou scénu. To se mu prý podařilo, když neumožnil pokračování minulé vlády bez Petra Nečase. Zeman také jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka. Společnost se tak mohla ve volbách svobodně rozhodnout, koho chce mít ve vládě a kdo zůstane v opozici.

Nečasovi jsem afrodiziakum do čaje nezamíchal

„Samozřejmě, že jsem nenamíchal Petru Nečasovi do čaje afrodiziakum a samozřejmě, že jsem nebyl příčinou jeho vztahu s Janou Nagyovou. Ale vy velmi dobře víte, že zde byl učiněn velmi vážně míněný pokus pokračovat v Nečasově vládě bez Nečase,“ popsal Zeman.

Pojímám roli prezidenta jako krizovou pojistku pro případ pádu vlády

Zeman prý roli prezidenta pojímá jako krizovou pojistku, která je zapnutá například v okamžiku, kdy se rozpadne vláda. Vypíná se pak tehdy, kdy vznikne vláda nová na základě svobodných voleb.

„Koaliční smlouva byla uzavřena 6. ledna, já jsem jmenoval premiéra 17. ledna, vládu 29. ledna, čili zhruba ve třítýdenním intervalu, i když někteří méně informovaní novináři píší, jak sakra dlouho jsem to prodlužoval,“ rýpl si Zeman.

Sobotkovu vládu rozeštvávat nebudu. Jmenovat další vládu by bylo nudné

Prezident by si přál, aby nová vláda přežila celé své volební období. Rozhodl se dát vládě 100 dní hájení, aby mohli ministerští „nováčci“ ukázat, co se svými resorty svedou.

„Já rozhodně nebudu tím, kdo bude vládu rozeštvávat. Nemám na tom ani zájem, protože by bylo poněkud nudné, kdybych musel jmenovat další vládu,“ uvedl Zeman.

Zeman připustil, že měl vůči některým současným ministrům výhrady. Jedním z nich byl například nynější šéf resortu obrany Martin Stropnický. Tomu prezident vyčítal, že dostatečně nerozumí problematice obrany. „Pan premiér mi nenavrhl žádného alternativního ministra obrany, a je pořád lepší mít ministrem obrany bývalého herce než nemít ministra obrany,“ uzavřel Zeman v Právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…