Zeman s ministry a šéfy parlamentních komor budou slaďovat postoje k zahraniční politice

17.02.2015 6:12

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě sejde s dalšími ústavními činiteli, aby zkoordinovali své postoje na poli zahraniční politiky. S premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD), ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a předsedy obou komor Parlamentu bude jednat o hrozbách radikálního hnutí Islámský stát (IS), o sankcích proti Rusku či o unijním projektu Východního partnerství.

Zeman s ministry a šéfy parlamentních komor budou slaďovat postoje k zahraniční politice
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Zeman na návštěvě v Jordánsku.

Koordinační schůzky ústavních činitelů mají být třikrát ročně. Na jejich konání se v prosinci dohodli Sobotka a Zeman po kritice na adresu některých prezidentových vyjádření k zahraniční politice. Výtky se týkaly například Zemanova proruského a pročínského postoje nebo malého důrazu na dodržování lidských práv. Politici pomocí těchto setkání chtějí docílit toho, aby se Česko k důležitým zahraničněpolitickým tématům vyjadřovalo jednotně, což se doposud ne vždy dařilo.

To se ukázalo například u názoru na postup proti IS. Zeman nedávno vyzval k mezinárodnímu zásahu proti výcvikovým táborům islámských radikálů pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN, s čímž ale nesouhlasí Zaorálek. Prezident se s vládou rozchází i v pohledu na západní sankce vůči Rusku za jeho angažmá v ukrajinské krizi. Zeman je jejich dlouhodobým odpůrcem, Sobotkův kabinet je podpořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…