Zeman se na Hradě setkal s barmskou političkou Su Ťij

16.09.2013 12:00

Barmská nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij zavítala na Pražský hrad. Ke zhruba půlhodinovému jednání ji v pondělí přijal prezident Miloš Zeman. Disidentka a bojovnice za lidská práva je v Praze vůbec poprvé, pozvali ji organizátoři konference Forum 2000, kterou v neděli zahájila. Kromě Zemana se dnes Su Ťij setká také s ministrem zahraničí Janem Kohoutem.

Zeman se na Hradě setkal s barmskou političkou Su Ťij
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident přijal barmskou disidentku hodinu před polednem. Společně usedli k jednacímu stolu v Brožíkově salonu Pražského hradu. Ze sídla prezidenta zamíří nositelka Nobelovy ceny do Černínského paláce k jednání s šéfem diplomacie.

Su Ťij se stala symbolem barmské opozice, když v roce 1988 spoluzaložila Národní ligu pro demokracii (NLD), s níž poté dlouhá léta usilovala o demokratizaci země a odchod vojenské junty. Kvůli svému angažmá byla po více než 15 z následujících 22 let zbavena svobody. Propuštěna z domácího vězení byla v roce 2010 po zahájení barmské demokratizace a ze země mohla poprvé po 24 letech vycestovat loni v květnu.

Mám Nobelovu cenu i díky Havlovi

Při nedělním slavnostním zahájení konference Forum 2000, na níž vystoupí i dnes, zavzpomínala Su Ťij na někdejšího disidenta a bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, který podle ní svým bojem za demokracii udržoval v Barmáncích plamen naděje i v těch nejtěžších dobách. Nechala se také slyšet, že v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír díky tomu, že se Havel vzdal nominace a místo toho navrhl ji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…