Zeman se nepoučil z minulosti a v otázce sankcí se chová ostudně, tvrdí polský europoslanec

06.10.2014 7:28

Polský europoslanec a místopředseda nejsilnější Evropské lidové strany Jacek Saryusz-Wolski míní, že Evropa udělala spoustu chyb, válku s Ruskem o Ukrajinu ale ještě údajně neprohrála. Aby k tomu nedošlo, musí přitvrdit sankce, které podle něj jako jediné fungují. A český prezident, který tvrdí opak, se prý chová ostudně.

Zeman se nepoučil z minulosti a v otázce sankcí se chová ostudně, tvrdí polský europoslanec
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Největší chybou Západu ve válce o Ukrajinu byla podle Saryusz-Wolskiho neschopnost dlouhou dobu pochopit skutečné záměry Ruska. „Chybou bylo, že jsme věřili, že naše vstřícná politika snahy o strategické partnerství s Moskvou dokáže Rusko civilizovat. A to v situaci, kdy nejméně posledních deset let Moskva zbrojila a připravovala se k vojenské agresi,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes.

Odložení realizace zóny volného trhu mezi Evropskou unií a Ukrajinou o rok považuje polský europoslanec, jenž je podle MF Dnes brán v Bruselu za největší autoritu v otázkách Ukrajiny, za další velkou chybu. „Odložení zóny volného obchodu s Ukrajinou Moskvu povzbudilo. A Rusko bude dál užívat všechny možné způsoby tlaku na Ukrajinu, včetně dalšího obsazování území východní a jižní Ukrajiny, aby odvrátilo Kyjev od cesty do EU. Protože to je cílem Ruska,“ myslí si Saryusz-Wolski.

Západ na snahu Ruska navrátit Kyjev do své sféry vlivu může podle polského europoslance reagovat čtyřmi způsoby. První možnost - vojenská intervence - je  vyloučená. Zbývají tedy tři uskutečnitelné možnosti: podpora Ukrajiny všemi možnými způsoby, prodej zbraní Ukrajině a zavádění tvrdších sankcí proti Rusku, přičemž výsledky prý ukazují, že sankce jsou jediný nástroj, který v tuto chvíli funguje.

Český prezident Miloš Zeman, který na rhodské konferenci Dialog civilizací tvrdil opak, se prý chová ostudně. „To zaprvé. A zadruhé to ukazuje, že český prezident zapomněl na rok 1938 a 1968. Česko bylo v roce 1938 osamoceno proti Hitlerovi, Praha byla sama proti Moskvě v srpnu 1968. Jak je vidět, Praha si z toho nevzala historické ponaučení,“ konstatuje místopředseda Evropské lidové strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…