Zeman se odvázal: Zaútočil na dvě firmy a rozesmál občany

05.10.2016 12:39

Prezident Miloš Zeman navštívil v rámci své cesty Zlínským krajem také podnik TESCOMA, kde se setkal se zaměstnanci. Jak mimo jiné podotkl, je nutné investovat do lidského kapitálu, který tvoří úspěch každého podniku.

Zeman se odvázal: Zaútočil na dvě firmy a rozesmál občany
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

„Dámy a pánové. Vy jste lidský kapitál, jak se někdy nehezky říká, a vy tvoříte úspěch každého podniku. Protože stroje nebo budovy se mohou vyměnit. Ale když vytváříte týmy na základě dlouhých zkušeností a kvůli nesprávnému vedení podniku se tyto týmy rozpadnou, tak ztrácíte daleko víc, než kdyby se rozbily stroje nebo se zřítily budovy,“ zmínil úvodem Zeman. 

„Já jsem slyšel, že tento rodinný podnik je budován 25 let. Až tady jsem si uvědomil rozdíl mezi Tesco a Tescoma. Nemám rád Tesco, pokládám to za nejhorší obchodní řetězec, který v Česku existuje,“ řekl prezident s tím, že párky z Tesca se mohou jíst i v postní dny, neboť nemají v sobě žádné maso.

„Nemám rád obchodní řetězce proto, že jejich zisková marže je nepřiměřená – například u rohlíků je zisková marže 60 %. A to ještě nepočítám regálné a další příplatky, které v těchto řetězcích jsou. Říkám to proto, že si vážím toho, že Tescoma měla tu odvahu vybudovat si vlastní obchodní síť a nenechala se vydírat nejrůznějšími obchodními řetězci,“ poděkoval Zeman.

Zdůraznil rovněž, že do lidského kapitálu se musí investovat. „Jak jsem se přesvědčil, vedení podniku zde poskytuje různé benefity. Nejdůležitější je ale průměrná mzda,“ řekl Zeman se slovy, že se doslechl, že průměrná mzda ve firmě je 34 tisíc korun. To se setkalo se smíchem. „Nuže, vězte, že průměr je statistická kategorie, která znamená, že když někdo sní k obědu kuře a jiný hladoví, tak se oba dva výborně najedli, protože každý z nich měl k obědu půlku kuřete,“ odvětil Zeman. Před diskuzí ještě neopomněl říci heslo Tomáše Bati: Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš. „Vám všem bych chtěl poblahopřát k tomu, že to umíte,“ řekl.

V diskuzi pak mimo jiné přišla otázka na vaření, kde se prezident svěřil se svou schopností uvařit míchaná vajíčka a topinky. „Umím taky čaj,“ sdělil.

„Položil jsem si několik cílů. Neboť jeden cíl je málo. Rozhodl jsem se zbavit tuto zemi tunelářů – Viktora Koženého nebo nyní Zdeňka Bakaly. Budu jmenovat i velmi pochybnou firmu, která působí ve Zlínském kraji, a to je PSG,“ svěřil se zaměstnancům se svým cílem Zeman. „Druhý cíl spočívá v tom, odlišit solidaritu s těmi, kdo ji skutečně potřebují, od těch, kdo si ji nezaslouží. Potřebují ji především rodiny s dětmi. Nezaslouží si ji ti, kteří berou sociální dávky a nechtějí pracovat, i když by pracovat mohli,“ dodal se slovy, že třetím cílem je hájit národní zájmy České republiky. S tím podle jeho slov souvisí i stanovisko proti imigračním kvótám.

Ani ve Zlínském kraji pak neprozradil, zda bude znovu kandidovat. „Oznámím to začátkem března příštího roku. Část společnosti se bude radovat, část společnosti se naopak radovat nebude. V demokratické společnosti to máte vždycky tak, že není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem,“ řekl.

Jeden ze zaměstnanců se jej pak zeptal na vysvětlení obrázku jeho dcery, na němž je prezident na břehu jezírka, s láhví rumu a s krásnou dívkou na břehu. „Ostře bych protestoval proti láhvi rumu, neboť tam má být slivovice,“ řekl za smíchu Zeman. K mladé dívce pak sdělil anekdotu s lordem, sedícím u krbu, kouřícím dýmku a pijícím whisky. „Leží tam mladá šestnáctiletá dívka. A lord marně přemýšlí, k čemu tam ta dívka je,“ řekl Zeman s tím, že je to i jeho případ. 

Závěrem se Zeman se zaměstnanci nejen ochotně vyfotografoval, ale i převzal pánvičku a hrnec na své další vaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…