Zeman se prý na čas vzdá pravomocí sám a „vypeče“ Parlament, naznačují LN

18.10.2021 7:52

Hrad dle tvrzení Lidových novin hledá cesty, jak udržet Zemanův politický vliv, byť s nutnou přestávkou na léčení. Z bezpečnostních složek České republiky pod podmínkou zachování anonymity v LN zaznívá, že prezidentovi v podstatě nezbude nic, než se na čas vzdát svých pravomocí.

Zeman se prý na čas vzdá pravomocí sám a „vypeče“ Parlament, naznačují LN
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28646 lidí

Prezident Miloš Zeman je nemocen. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se snaží zjistit, jak vážný je zdravotní stav hlavy státu. Chce vědět, zda je prezident schopen vykonávat své pravomoci, či nikoli. Když se Vystrčil otázal u Kanceláře prezidenta republiky, zda prezident zvládne vykonat svou práci, nedozvěděl se nic. Obrátil se proto přímo na Ústřední vojenskou nemocnici, kde se prezident Zeman léčí. Ta se Vystrčilovou žádostí zabývá.

V povolebním čase je totiž role prezidenta klíčová. Pode Ústavy ČR má prezident dva pokusy na jmenování premiéra, přičemž může jmenovat kohokoliv.

Podle informací Lidových novin teď Hrad hledá cesty, jak udržet Zemanovi politický vliv, byť s nutnou přestávkou na léčení.

„Zvažují i to, že by Zeman řekl, že není schopný kvůli léčbě nyní rozhodovat. Byl by to politicky silný signál. Předběhl by tím totiž Sněmovnu a Senát. Nenechal by je jednat jako první,“ uvedl zdroj obeznámený s děním v Zemanově okolí.

Taktéž z bezpečnostních složek pod podmínkou zachování anonymity zaznívá, že by prezident mohl sám konat a na čas se vzdát pravomocí.

„Myslím, že je to reálné a nevyhnutelné. Tohle by bylo pro Zemana ještě milosrdné, i když asi stejně trvalé. Ta ,banda‘ kolem něj se úplně urvala ze řetězu,“ uvedl další zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…