Zeman se setká s hejtmany. Probere s nimi spolupráci s vládou

28.04.2014 18:28

Prezident Miloš Zeman se ve středu setká s hejtmany. Chce s nimi mluvit o tom, jak se krajům spolupracuje se současnou koaliční vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Novinářům to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se s hejtmany sešel už loni v březnu, krátce po svém nástupu do funkce. Kraje tehdy chválil a řekl, že fungují lépe než tehdejší pravicová vláda Petra Nečase (ODS).

Zeman se setká s hejtmany. Probere s nimi spolupráci s vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Pan prezident chce probrat výsledky jednání asociace krajů - je před volbou nového předsedy - a zhodnotit spolupráci hejtmanů s novou vládou," řekl Ovčáček. Podle něj se z pracovního oběda zatím omluvili dva hejtmani.

Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes v Olomouci novinářům řekl, že na plánované schůzce se prezident bude zřejmě zajímat o aktuální problémy jednotlivých krajů. „Předpokládáme, že dojde také na vyhodnocení prezidentských návštěv, protože pomalu končí první kolečko návštěv hlavy státu v krajích a po letošních prázdninách se prezident velmi pravděpodobně vydá na druhé kolo návštěv regionů," uvedl Hašek. Diskuse s prezidentem by se podle něj měla týkat také priorit krajů směrem k vládě a čerpání evropských fondů.

Ještě před schůzkou s prezidentem Rada Asociace krajů ČR ve středu dopoledne zvolí nového předsedu a místopředsedy. Jediným kandidátem na předsedu asociace je zatím Hašek.

Zeman se jednání nové vlády zatím nezúčastnil

Krajskými lídry jsou převážně členové ČSSD, jejímž byl Zeman dlouholetým předsedou. K některým z nich má Zeman blízko. Loni po zveřejnění výsledků sněmovních voleb přijal na zámku v Lánech šéfa asociace krajů a bývalého místopředsedu ČSSD Haška. Schůzky se zúčastnili i Haškovi kolegové z Jihočeského a Plzeňského kraje Jiří Zimola a Milan Chovanec. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o schůzce, která vedla k rozkolu v sociální demokracii, nevěděl.

Zeman dal po svém nástupu do funkce přednost setkání s hejtmany před návštěvou vlády. Na jednání současné vlády, od jejíhož jmenování brzy uplyne 100 dní, prezident zatím nezavítal. Stát by se tak mohlo v květnu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…