Zeman si podle premiéra nemá co vyčítat s demonstranty proti sobě

18.11.2014 6:40

Na prezidenta se vajíčka neházejí, je to nepřijatelná agrese, ale Miloš Zeman by stejně tak neměl mluvit sprostě v rozhlase a neměl by zpochybňovat demonstraci na Národní třídě 17. listopadu 1989. Premiér Bohuslav Sobotka to napsal ČTK v SMS zprávě po příletu do Washingtonu v reakci na pondělní protesty proti prezidentu Zemanovi. Hlava státu by měla společnost spojovat, ne ji rozdělovat, dodal. Prezident a někteří demonstranti si podle něho nemají co vyčítat.

Zeman si podle premiéra nemá co vyčítat s demonstranty proti sobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy 25.výročí pádu komunismu poněkud zastínily transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi

Při slavnostním odhalení pamětní desky na Albertově demonstranti Zemana vypískali, vyzývali ho k odstoupení a házeli po něm vajíčka a jiné předměty. Stalo se tak za přítomnosti všech prezidentů Visegrádské čtyřky a německého prezidenta Joachima Gaucka, kterého vajíčko zasáhlo do hlavy. Projevy ostatních hlav států účastníci slavnosti vyslechli v klidu a odměnili je potleskem.

„Myslím, že pan prezident a někteří demonstranti si v tomto případě bohužel nemají vzájemně co vyčítat. Vajíčka ani cokoli jiného se na prezidenta republiky prostě nehází. To už není svoboda projevu, ale nepřijatelná agresivita. Stejně tak by prezident republiky ale neměl mluvit sprostě v rozhlase a zpochybňovat demonstraci na Národní třídě 17. listopadu 1989," napsal Sobotka.

Zeman vyvolal nedávno pobouření vulgárními výrazy, které použil v Hovorech z Lán. V sobotu zpochybnil význam demonstrace na Národní třídě pro pád režimu. Uvedl, že protest byl jednou z x demonstrací a zákrok Sboru národní bezpečnosti nebyla žádná „krvavá řež". V pondělí se vyslovil proti heroizaci protestu na Národní třídě před 25 lety.

Protesty proti Zemanovi dominovaly oslavám listopadu 1989

Pondělním připomínkám výročí sametové revoluce protesty proti Zemanovi dominovaly. Na Národní třídě mu tisíce lidí symbolicky vystavily červenou kartu. Kritika prezidenta byla tématem téměř všech akcí.

„Dvacáté páté výročí pádu totality by zasloužilo důstojnější připomenutí. Především naše země by si to zasloužila. Věřím, že o tom bude potom, co se dnes stalo, přemýšlet jak prezident Zeman, tak jeho odpůrci, kteří překročili rozumnou míru protestu," uvedl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…