Zeman si s dalšími prezidenty v Maďarsku připomene pád komunismu

13.06.2014 16:58

Prezident Miloš Zeman si v pondělí v Budapešti s dalšími hlavami států střední Evropy připomene pád komunismu v Maďarsku před 25 lety. Oznámil to dnes Hrad, podle něhož prezidenti při setkání vzpomenou i na protikomunistické povstání v Maďarsku v roce 1956. Koná se totiž v den výročí veřejného pohřbu vůdce Sověty potlačeného puče Imreho Nagye, popraveného v roce 1958.

Zeman si s dalšími prezidenty v Maďarsku připomene pád komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Kromě Zemana se slavnosti zúčastní prezident hostitelského Maďarska János Áder, hlava Polska Bronislaw Komorowski a jejich německý kolega Joachim Gauck. Slovensko by měl prvně reprezentovat nový prezident Andrej Kiska, který se o den dříve ujme úřadu.

Budapešťské setkání je druhou zastávkou v "turné" prezidentů takzvané visegrádské čtyřky a Německa ke čtvrtstoletí od pádu komunismu ve střední Evropě v roce 1989. Na počátku června se pětice hlav států sešla na oslavách konce režimu v Polsku, 9. října budou tyto připomínky pokračovat ve východoněmeckém Lipsku a vyvrcholí 16. a 17. listopadu v Bratislavě a v Praze.

V Budapešti Zeman s kolegy nejprve uctí památku reformního maďarského premiéra Nagye, jehož pohřeb 16. června 1989 - přesně 31 let od jeho popravy - se proměnil ve veřejnou demonstraci stovek tisíc Maďarů. Slavnost k výročí konce komunistického režimu v Maďarsku se pak uskuteční večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…