Zeman si sám bude moct vybrat klacek na vládu. Poradí mu Rychetský

30.01.2013 11:52

Jednou z urgentních věcí, které čekají nového prezidenta Miloše Zemana, je výběr nových ústavních soudců. Od pondělka chybí již tři členové tribunálu, a v průběhu letošního roku skončí mandát několika dalším. Prezident si tak hned v počátku svého úřadování může nadiktovat složení sboru, který bude rozhodovat například spory o jeho kompetence. Tím může získat značný vliv.

Zeman si sám bude moct vybrat klacek na vládu. Poradí mu Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Server Aktuálně.cz připomíná, že Zeman již v prvním rozhovoru naznačil, že se nejspíš bude pokoušet získat širší pravomoci. To lze dovodit z jeho zdůrazňování silného mandátu, který dostal z přímé volby, a rovněž ze zdůrazňování nízké legitimity vlády, se kterou se o pravomoci bude přetahovat asi nejčastěji.

Vybrané prezidentovy favority musí schválit Senát. V něm má však většinu levice, která nejspíš bude usilovat o co nejlepší vztahy s prezidentem, a navíc i jeho vlastní strana SPOZ má několik senátorů, zdatných v lobbování. Vstřícnost naznačil sám předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. „Chce konzultovat předem, než návrhy dá. Najdeme jistě nějakou přijatelnou platformu, jak to uskutečnit,“ uvedl.

Zeman již naznačil, že by rád výběr Ústavních soudců konzultoval s předsedou ÚS Pavlem Rychetským. S ním má dobré vztahy, neboť kdysi působil jako místopředseda Zemanovy vlády. Pravicoví politici právě na něj spoléhají, že Zemanovi navrhne kvalitní kandidáty, kteří nebudou přičinlivě odezírat z prezidentových úst.

„Miloš Zeman už řekl, že chce kandidáty konzultovat s doktorem Rychetským, který se osvědčil a funkci předsedy Ústavního soudu vykonával nestranně,“ uvedl Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …