Zeman šíří strach. Musí se najít někdo, kdo ho porazí, vyzývá Jiří Pospíšil

06.03.2016 11:26

Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) poskytl rozhovor serveru SvobodnéFórum.cz, v němž mimo jiné uvedl, že prezident Miloš Zeman šíří zbytečný strach. Kritizuje jej také za populismus a šíření protimigrační hysterie. Zeman však nebyl jediným politikem, ke kterému se Pospíšil v rozhovoru vyjádřil.

Zeman šíří strach. Musí se najít někdo, kdo ho porazí, vyzývá Jiří Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Dalším politikem, kterého si Pospíšil vzal na paškál, byl Andrej Babiš. Europoslanec se totiž podivil, jak lidé mohli uvěřit tomu, že miliardář Andrej Babiš bude bojovníkem proti korupci. 

Pospíšil se však také vyjádřil k summitu Evropské unie, kdy dohodu s Velkou Británií vidí jako dobrý kompromis. „Premiér Sobotka sice nedokázal naplnit na 100 % svůj slib, že Češi, kteří jižv Británii pracují, nebudou krácení na dávkách, ale musíme si na druhou stranu uvědomit, že kdyby Británie z EU vystoupila, tito lidé by pak přišli o úplně všechny unijní výhody. Realisticky vzato je proto pro mě výsledek summitu ve věci vztahu s Brity pozitivní,“ uvedl Pospíšil. Podle něj pokud by Británie z Unie vystoupila, by došlo k ekonomickým problémům, které by postihly i české firmy.

„Mohlo by to také spustit vlnu dalších referend a pokusů o opouštění Unie. Z oslabení Unie v tomto směru by se určitě radovali v Rusku. Pro mě platí: čím méně Západu (včetně EU či NATO), tím více Moskvy. Unie zdaleka není bez chyb, ale pro Čechy je pořád výhodnější být členem a ovlivňovat Unii směrem k rozumnému vývoji. I v tom by nám ale Británie chyběla, protože často zastává podobně realistické postoje jako země V4,“ dodal. 

Původní text ZDE.

Co se týče migrační krize, Pospíšil se domnívá, že vedení Evropské unie mělo od počátku více naslouchat realistickým hlasům ze střední Evropy. „Klíč je stále v ochraně vnější hranice a důsledném vracení těch, kteří neutíkají před válkou a ohrožením života. Aktuálně je důležité, aby Řecko místo pokusů vydírat zbytek EU plnilo své závazky. Pokud nechce, bude muset ze Schengenu odejít,“ nechal se slyšet europoslanec. 

O Pospíšilovi se dlouhodobě mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta. Do voleb půjde však pouze tehdy, bude-li šance, že volby na Hrad nevrátí Miloše Zemana nebo některého jeho názorového pokračovatele. „Osobně si myslím, že najít před volbami společného kandidáta například tak široké skupiny, do níž by patřili sociální demokraté, lidovci, TOP 09, Starostové a nezávislí, ODS, zelení a piráti, bude téměř nadlidský úkol. Voliče nelze vždy zavázat dohodou stran, ale musíme se všichni snažit, aby ve druhém kole Miloš Zeman prezidentskou funkci neobhájil, protože to prospěje České republice,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…