Zeman stále drží ministra Staňka. A znalec umění se pořádně rozčílil

12.06.2019 22:21

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) měl podle představ jeho stranického šéfa končit ve funkci minstra kultury na konci května. Jenže máme na krku téměř polovinu června a Staněk zůstává ministrem vlády. Proces jeho sesazení v tuto chvíli blokuje prezident Miloš Zeman. Historik umění Otto M. Urban se kvůli tomu pořádně rozčílil v Českém rozhlase. Raději se podívejte sami, co všechno řekl.

Zeman stále drží ministra Staňka. A znalec umění se pořádně rozčílil
Foto: Archiv redakce
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD), ministr kultury

Urban až donedávna pracoval v Národní galerii Praha. Od 1. června však zaměstnancem není. Proč? Naštvalo ho nejen to, jak s resortem kultury nakládá Antonín Staněk. „Ta nespokojenost s tím, jak stát vlastně řeší otázky kultury, je dlouhodobá. To nejsou poslední jeden, dva, tři až čtyři ministři,“ vysvětlil. Má prý zkrátka dost toho, jak se v posledních dekádách choval český stát ke své kultuře.

Anketa

Myslíte, že demonstrace ,,Milionu chvilek" svrhnou Babišovu vládu?

5%
95%
hlasovalo: 36613 lidí

V tuto chvíli už podle Urbana nejde jen o to, konsolidovat situaci v Národní galerii v Praze. „Tím zásadním požadavkem by měla být zásadní proměna kulturní politiky tohohle státu,“ apeloval na všechny politiky. Pokud to neudělá ČSSD, která má momentálně resort na starosti, mají to udělat nástupci.

Urban se nedomnívá, že by případný Staňkův nástupce Michal Šmarda z ČSSD neměl uklidňovat situaci. „Ta umělecká obec nepotřebuje uklidnit, potřebuje podporu a potřebuje mantinely,“ žádal host rozhlasu politiky. Sdělil jim také, že kultura může opět spojovat fragmentovaný národ. „Kultura je něco, co ten dnes rozdělený národ může spojit,“ řekl doslova host. Má však pochybnosti, zda jsou politici toto schopni dohlédnout. „Když jsme se bavili o těch politicích, oni na nějakou uměleckou kulturní hodnotu nejsou schopní reagovat. To je mimo jejich rozlišovací schopnosti, alespoň se to zdá. Oni jsou schopní vnímat ceny těch děl... a to je vlastně taky špatně,“ nešetřil politiky historik umění.

V tuto chvíli má pocit, že lidé z Národní galerie vyčkávají, co bude dál. Vzduch by mohl pročistit právě definitivní odchod ministra Staňka. To, že dosud nebyl sesazen, považuje Urban za „bizarní hru s občany“. „Z mého pohledu je to vlastně pohrdání občanskou společností,“ dodal ještě.

V závěru rozhovoru zopakoval, že by byl rád, aby si politici uvědomili, že kultura je opravdu velice důležitá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…