Zeman stráví víkend léčbou nemoci. Do úřadu se vrátí v pondělí

10.05.2013 19:33

Prezident Miloš Zeman má lehkou virózu, dnes a o víkendu se z ní léčí, řekla dnes mluvčí Hradu Hana Burianová. Zpět v úřadu by měl být v pondělí. Ve čtvrtek působil Zeman při odemykání komory s korunovačními klenoty unaveně a nejistě, podle Burianové se však i přes nemoc této význačné události chtěl zúčastnit.

Zeman stráví víkend léčbou nemoci. Do úřadu se vrátí v pondělí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odemkl Korunní komoru, odkud spolu s dalšími držiteli klíčů vyzvedl české korunovační klenoty.Poté byly přeneseny k vystavení do Vladislavského sálu

"Prezident má rýmu a teplotu, je to lehká viróza. Předpokládám, že v pondělí už bude zpět v kanceláři," uvedla Burianová. Zeman se ve čtvrtek v podvečer účastnil vyzvednutí klenotů z pokladnice v Katedrále sv. Víta a jejich přenesení do Vladislavského sálu. Přestože teplota v obou místech byla velmi nízká, prezident měl orosené čelo, vypadal, že se mu ne zcela dobře dýchá a byl zesláblý.

Několik hodin předtím Zeman navštívil na ruském velvyslanectví recepci k 68. výročí konce druhé světové války, kde se nezdálo, že by byl indisponován. Pronesl projev v plynulé ruštině, připil si s velvyslancem Sergejem Kiseljovem bílým vínem a pozdravil se s několika přítomnými. Po zveřejnění fotografií z vyzdvižení klenotů se začalo na sociálních sítích a na internetu spekulovat, zda hlava státu nebyla pod vlivem alkoholu. "Já jsem to sice neviděl, ale v pátek jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle," prohlásil například na iDnes.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

O becherovce a zraněném palci

Sám prezident se vstřícností k alkoholu v minulosti netajil, všimla si toho i zahraniční média. "Mým oblíbeným nápojem bývala becherovka, než Evropská unie jednou směrnicí stanovila obsah cukru v likérech. Od té doby piji jen slivovici," uvedl například Zeman. Co se týká Zemanova zdraví, jako prezidentský kandidát prodělal loni v létě operaci očí, při níž mu lékaři odstranili šedý zákal. Týž rok v únoru pak podstoupil operaci šlachy v palci levé nohy.

Operaci ledviny se musel podrobit v roce 2008, opakovanými kolikami trpěl Zeman ale hlavně v době, kdy byl premiérem. V nemocnici kvůli tomu nakrátko skončil už v roce 2000. Letos v únoru Zemana trápil zanícený palec na noze, který byl příčinou jeho potíží s rovnováhou po zvolení prezidentem. Léčil ho známý fyzioterapeut Pavel Kolář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…