Zeman v Rumunsku zasadil strom, podaroval princeznu a pronesl vážné varování ohledně Ruska

21.05.2014 19:21

Program nabitý do poslední minuty měl během druhého dne státní návštěvy Rumunska prezident Miloš Zeman. Vedle setkání s královskou rodinou se prezident obsáhle vyjádřil k debatám o možnosti nahrazení ruského plynu. Představa, že Ruská federace je závislá na odběru plynu západní Evropou je podle Zemana lichá a potvrdila to smlouva Ruska s Čínou.

Zeman v Rumunsku zasadil strom, podaroval princeznu a pronesl vážné varování ohledně Ruska
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s rumunskou korunní princeznou Margaritou sázejí strom

Návštěva rumunské Poslanecké sněmovny, oběd s ministrem energetiky, setkání s primátorem Bukurešti či setkání s krajany a návštěva rumunské královské rodiny. To je pouze několik bodů z náročného programu druhého dne státní návštěvy prezidenta republiky v Rumunsku.

Během slavnostního ceremoniálu na bukurešťské radnici obdržel Miloš Zeman klíč od města Bukurešti. Následně předal několik darů korunní princezně Margaritě. Rumunská královská rodina od roku 1947 sice už nevládne, její členové se však v zemi těší výrazné úctě. Český prezident jim věnoval několik artefaktů a vzpomínkových předmětů na návštěvu rumunského krále Carola II. v Československé republice v roce 1936. Princezna Margarita při předání darů neskrývala nadšení.

Dokonce nastala zajímavá situace, když na jedné z předávaných fotografií poznal český policejní atašé v Bukurešti svého prapradědečka. Prezident Zeman spolu s korunní princeznou Margaritou v zahradě jejího paláce zasadili strom. Konkrétně šlo o dřín květnatý, jehož sazenice pochází z Česka. Královská rodina si totiž přála zasadit český strom a shodou okolností před tím zdejší zemědělská univerzita sazenici této rostliny obdržela.

Přes 600 českých firem působí v Rumunsku

Během prvního dne návštěvy se sice prezident Zeman zúčastnil česko-rumunského podnikatelského semináře, nicméně i během středy si našel čas na setkání se zástupci českých firem působících v Rumunsku. Těch na území země působí více než šest set.

Miloš Zeman během cesty také nepřímo uvedl, že Česká republika v minulosti Rumunsko zanedbávala, protože návštěva současné hlavy státu je první státní cestou po osmi letech. „Domnívám se, že prezidenti by měli navštěvovat přátelské země častěji než jednou za osm let,“ uvedl Miloš Zeman v Bukurešti, kde mimo jiné podpořil vstup země do Schengenského prostoru.

Na setkání s českými novináři během středečního odpoledne prezident republiky prozradil, že během jednání s rumunskými nejvyššími představiteli dospěl ke shodě v oblastech zahraniční politiky. „Shodli jsme se i v tak citlivé otázce, jako je snaha Evropské unie zbytečně navýšit podíl obnovitelných zdrojů. Jsem rád, že Rumunsko i Česká republika zastávají tutéž pozici,“ uvedl Zeman.

V souvislosti s dalším tématem Rumunsko podle prezidenta vyjádřilo obavy, že Moldavsko je svým způsobem ohroženo, a to jak z vojenského, tak zejména z energetického hlediska.

„Pokud jde o ekonomickou rovinu, zastávám názor, že prezident nemá jen pronášet zdvořilá slova o přátelství a spolupráci, ale má v dobrém slova smyslu lobbovat za české firmy. Mám s sebou asi padesátičlennou podnikatelskou delegaci a v průběhu našich jednání s prezidentem, premiérem a ministrem energetiky jsem Rumunsko upozornil, že otázka investice ČEZu i dalších firem do rumunské ekonomiky je závislá na splácení těchto investic, protože žádná investice není zadarmo. Zejména u premiéra jsem se setkal s plným pochopením,“ konstatoval český prezident.

Zdůraznil rovněž, že řada českých firem nabízí vodní turbíny pro hydroelektrárny. „A nabízí i podíl na restaurování největší rumunské hydroelektrárny. Investičních příležitostí je poměrně hodně,“ je přesvědčen Zeman.

Rusko bude prodávat plyn Číně a západní Evropa…

„Už jsem několikrát veřejně upozornil, že představa, že Rusko nemá náhradní zdroje odbytu pro svůj plyn, je představa takzvaných ekonomických analytiků, kteří nejsou ani ekonomové ani analytici, protože si nevšimli, že Rusko má rozsáhlé odbytiště právě v Číně, a to se teď potvrdilo,“ odpověděl prezident na dotaz poukazující na podpis smlouvy ruské společnosti Gazprom o dodávkách plynu do Číny.

Podle něho se Rusko s Čínou sice dohadovalo o cenách, což je ale normální, protože cena je vždy to nejdůležitější. „Představa, že Rusko musí nutně prodávat plyn do západní Evropy je lichá, protože má jiné a možná i zajímavější odběratele. Co se týče břidlicového plynu, jsem poněkud konzervativní a nejsem si jist, zda včetně dopravních nákladů by cena tohoto plynu byla výrazně nižší než cena plynu, který dostáváme nyní,“ reagoval Miloš Zeman na úvahy o tom, že by Evropa ruský plyn mohla nahradit americkým břidlicovým plynem.

Došlo ale i na méně vážná témata, prezident například prozradil, proč ho nyní na státní návštěvě nedoprovází manželka Ivana. „Moje žena teď otvírá jakousi výstavu na pražském hradě, a to byl hlavní důvod, proč mě nedoprovází,“ uvedl na setkání s českými novináři prezident. A co se hlavě státu v Bukurešti nejvíce líbilo? „Jistě neočekáváte, že řeknu Ceausescův palác (druhá největší administrativní stavba na světě s více než 5 000 místnostmi – pozn.red.), ale trochu vás překvapím, nejvíce se mi líbilo jídlo, které mu se říká miči. A dokonce, když se na úrovni Evropské komise diskutovalo o používání názvu tohoto jídla mimo hranice Rumunska, tak to byl právě český hlas, který spolurozhodl o tom, že komise s tímto používáním souhlasila,“ doplnil Miloš Zeman v Bukurešti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…