Zeman v úterý poprvé jako prezident navštíví Ústavní soud

25.03.2013 14:20

Prezident Miloš Zeman v úterý poprvé od svého zvolení navštíví Ústavní soud (ÚS). Čeká jej jednání se současnými členy soudu. Podle informací poskytnutých mluvčí Hradu Hanou Burianovou se Zeman setká také s kandidáty na soudce.

Zeman v úterý poprvé jako prezident navštíví Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Protokol Ústavního soudu ponechal témata a program setkání bez komentáře, mluvčí soudu Vlastimil Göttinger jen uvedl, že půjde o první oficiální návštěvu Zemana u ÚS.

Ústavní soud je od loňska nekompletní. Postupně bez náhrady odešli Eliška Wagnerová, František Duchoň a Jiří Mucha. Soudců je tedy jen 12 místo předpokládaných 15. Kdyby odešel ještě jeden soudce, vedlo by to k částečné paralýze soudu a k zastavení přezkoumávání zákonů. Výběr nových soudců proto patří k důležitým Zemanovým úkolům. Jeho návrhy musí schválit Senát.

Zeman už dříve opakovaně avizoval, že při doplňování Ústavního soudu bude konkrétní jména konzultovat s předsedou Pavlem Rychetským. Ten zase připustil, že by přijal nominaci na další funkční období, ale pravděpodobně jen na pět let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…