Zeman vysvětlil důvod zadlužení státu: Třetina veřejných zakázek skončila u pseudopodnikatelů

05.03.2014 19:50

REPORTÁŽ Za nejzásadnější problém Olomouckého kraje označil prezident Miloš Zeman při své návštěvě krajského města nezaměstnanost. Zároveň navrhl i řešení: rozumné investice. To mimo jiné zaznělo na jeho setkání s občany v Olomouci, které bylo součástí třídenní návštěvy hlavy státu v tomto regionu.

Zeman vysvětlil důvod zadlužení státu: Třetina veřejných zakázek skončila u pseudopodnikatelů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Horním náměstí v Olomouci

Stovky lidí přišly ve středu v podvečer na olomoucké Horní náměstí debatovat s prezidentem republiky Milošem Zemanem. V úvodním slovu prezident upozornil hlavně na problém nezaměstnanosti. „Nebylo by nic snadnějšího, než když bych začal opěvovat krásy Olomouce a okolí a bylo by co opěvovat,“ uvedl Zeman. „Já jsem ale tady kvůli tomu, abych společně s vámi přemýšlel spíš o problémech a o jejich řešení. Chtěl bych vám k úvaze nabídnout problém, který někteří z vás budou považovat za podstatný a jiní ne. Velmi pečlivě, než jsem sem přijel, jsem si prostudoval statistiku nezaměstnanosti a průměrnou mzdu na Olomoucku,“ doplnil prezident, který zároveň zopakoval i to, že právě Olomoucký kraj je na třetí příčce v nezaměstnanosti v republice.

Řešením nezaměstnanosti jsou investice

Právě nedostatek pracovních míst pokládá prezident za vůbec nejpalčivější problém regionu. „Chtěl bych vám říci, že nezaměstnanost není jen ekonomický problém, ale také problém ztráty lidské důstojnosti,“ dodal. Zároveň vyslovil i svůj návrh, jak nepříznivou situaci s počtem lidí bez práce řešit. „Můj návrh je velice prostý a velice bolestivý. Tahle země nemá odvahu k investicím, zejména k velkým investicím. Jedině investice ale vytvářejí nová pracovní místa a snižují nezaměstnanost. Investice ale nemají volební právo a politici, kteří jsou voleni na čtyři roky, se dívají pouze na horizont těchto let a to, co horizont přesahuje, je příliš nezajímá. Proč není přímé dálniční spojení mezi Olomoucí přes Mohelnici a Hradec Králové do Prahy? Proč neexistuje kanál Dunaj – Odra- Labe?“ položil řečnickou otázku prezident.

Důvodem toho, že se v republice účelně neinvestuje, je podle něj nedostatek odvahy. „Kromě popisu problému, vždy potřebujeme řešení. Hledejme cestu v investicích, samozřejmě v rozumných investicích. Ne v pomnících starostů typu aquaparků, které se nevyplatí a města je musí dotovat,“ upřesnil Zeman a za tato slova sklidil potlesk. „Hledejme cestu v rozumných projektech, které zvyšují produktivitu práce, konkurenceschopnost našeho průmyslu, zemědělství a dávají lidem práci,“ doplnil.

Fotogalerie z návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji

Třetina veřejných zakázek skončila v soukromých kapsách

Prezident se pak dotkl i otázky nepřizpůsobivých občanů. Podle něj je nepřizpůsobivý ten, kdo odmítne nabízenou práci, i když proto nemá vážné, například zdravotní důvody. Připomněl i to, že stát se má postarat o lidi, kteří chtějí pracovat. Pak už následovala diskuse s občany. „V dnešní době se bohužel nedá pro běžného člověka žít jinak, než na dluh. Jak se stavíte k tomu, že si ministr financí nedělá s dluhy státu příliš velké vrásky?“ zazněla první otázka od jednoho z místních občanů.

„Položme si především otázku, proč je stát šíleně zadlužený. Já si myslím, že třetina veřejných zakázek a to jsem velký optimista, skončila v kapsách lidí, kteří určitě zadlužení nejsou. Tito lidé žijí na Kajmanských ostrovech, v Karibiku, jenom ne v České republice, protože tady by jim mohly hrozit nepříjemnosti. Peníze se neztrácejí. Peníze se pouze přelévají z kapsy do kapsy,“ vysvětlil Zeman, který zároveň doporučuje návrh zákona o prokázání původu příjmů a majetku. „Dluhy, které jsou dluhy státu, jsou současně příjmem úzké skupiny lidí, které já říkám pseudopodnikatelé. Nejsou to podnikatelé Baťovského typu, kteří veškeré své zisky investovali do rozvoje firmy. Pseudopodnikatelé si koupí tryskáč, jachtu a milenku,“ uvedl prezident. Zákon o prokázání původu příjmu a majetku by měl obsahovat také možnost zabavit nakradený majetek. Tím by pak bylo možné dluh státu, který neustále narůstá, výrazně snížit.

Lidé si stěžovali: primátor nebere mobil

Občany Olomouce zajímaly také prezidentovy názory na situaci na Krymu, stav českých médií nebo zdravotnickou problematiku. V jednom z posledních dotazů se pak místní občan dotazoval prezidenta na vyplácení odměn úředníkům. „Jak mi vysvětlíte, že jste Rusnokově vládě dal takové odměny? My důchodci jsme dostali přidáno pár korun,“ ptal se jeden z občanů. Prezident republiky vysvětlil, že třetinu svého platu dává do fondu na splácení státního dluhu a dále sdělil i to, že nemůže ovlivnit odměny úředníků vlády nebo ministerstev. „Nic takového jsem nenařídil a ani jsem nic takového nařídit nemohl,“ reagoval prezident. Občané si také postěžovali prezidentovi na to, že peníze rozkrádají i radní v jednotlivých městech. Prezident si také vyslechl stížnost jedné z občanek města, které vadí, že jí primátor Olomouce neodepsal a nevzal telefon.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…