Zeman vyvěsí na Pražském hradě černé prapory

14.11.2015 11:09

Prezident Miloš Zeman označil teroristické útoky ve Francii za odporný zločin. Potvrzují podle něj, že „vcházíme do těžkých časů“. Jeho stanovisko tlumočil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident podle něj uctí památku obětí útoků v Paříži v 15:30 na francouzském velvyslanectví v Praze. Odpoledne Zeman navštíví jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na Pražském hradě budou vyvěšeny černé prapory.

Zeman vyvěsí na Pražském hradě černé prapory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na druhé nádvoří Pražského hradu

Na Hradě budou podle Ovčáčka vyvěšeny černé prapory, střídání stráže bude bez hudebního doprovodu. Zeman také zrušil svou účast na finále tenisového FED Cupu, které dnes začíná v Praze.

Předseda vlády dnes v reakci na útoky ve Francii vyzval k obraně hodnot Evropy. Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš si myslí, že bude nutné uzavřít hranice schengenského prostoru. Teroristické útoky ve Francii odsuzují i další vládní i opoziční politici.

Při sérii násilných incidentů v Paříži, při nichž zněly střelba i výbuchy bomb, přišlo o život přinejmenším 127 lidí. Zabito bylo celkem osm teroristů, z nichž sedm se odpálilo náložemi, které měli u sebe.

Zeman: Neodpustitelná zvěrstva by měla Evropu stmelit

„S hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži,“ citoval českého prezidenta Ovčáček. Prezident dnes také kondoloval svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi. „Velmi bych si přál, aby se neodpustitelná zvěrstva, s nimiž se v poslední době setkáváme, stala impulzem, který stmelí Evropu a učiní ji silnější, rozhodnější a odpovědnější. Rostoucí aktivita terorismu a islámského extremismu před nás staví více než kdykoliv doposud povinnost nesmlouvavě hájit naši existenci a budoucnost moderní evropské civilizace,“ uvedl Zeman v dopise zveřejněném Hradem.

Předseda ANO Babiš prohlásil, že je neuvěřitelné, že osm lidí mohlo spáchat takový teroristický čin. „Evropa musí začít konečně něco dělat, protože evropští politici to vždycky okomentují a vyzývají, ale žádná akce. Jsme jako Evropa ve válce proti terorismu. Myslím, že dojde k tomu, že je třeba uzavřít schengenskou hranici,“ uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že „vláda ČR musí neodkladně přistoupit k opatřením, která povedou k posílení národní bezpečnosti“. „A v tom má naši plnou podporu,“ dodal a poznamenal, že politické neshody musejí jít v tuto chvíli stranou.

Kalousek: Nesmíme podlehnout strachu

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil útoky ve Francii za „otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty“. „Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme,“ uvedl.

Poslankyně a místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá míní, že „tento teroristický čin je třeba potrestat bez ohledu na to, kdo jej spáchal, neboť zrůdnost terorismu ohrožuje celý svět.“

„Nechci dělat nějaké zevšeobecňující závěry, ale cosi mi říká, že éra bezstarostnosti a vysoké míry svobody v Evropě bohužel možná končí, protože na tohle je třeba reagovat,“ řekl novinářům ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

České bezpečnostní složky v souvislosti s útoky ve Francii přijímají nezbytná opatření, posilují například dohled v obchodních centrech, na letištích či u francouzské ambasády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…