Zeman vyzván k rezignaci. A přišla rada od Milionu chvilek

26.08.2020 13:21

Ke zprávám o zranění prezidenta Miloše Zemana se mnozí nevyjadřují pouze s přáními k uzdravení. Někteří prezidenta nabádají, aby se rozhodl ze zdravotních důvodů nepokračovat ve funkci. „Měl by prezident, který má dlouhodobé zdravotní problémy, a tím je v některých směrech omezen ve výkonu funkce, dál zastávat nejvyšší post v zemi?“ táže se komentátor Viliam Buchert pro Reflex.cz. A ozval se i organizátor demonstrací Milionu chvilek. Zeman by prý mohl „nechat prostor k tomu, abychom si mohli zvolit po 17 letech opět důstojnou hlavu státu.“

Zeman vyzván k rezignaci. A přišla rada od Milionu chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová a prezident Česka Miloš Zeman

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8814 lidí
Buchert píše, že některé útoky na Zemana týkající se jeho zdraví byly v minulosti politickým kalkulem, nemělo by se však dle něj zapomínat, že prezidentovi zdravotní problémy ovlivňují výkon funkce prezidenta.

Plnění prezidentské role dle něho „vyžaduje v některých okamžicích plné nasazení, pevné zdraví či možnost dobrého pohybu při přijímání návštěv“. „Velkou vitalitou už ale šestasedmdesátiletá hlava státu zjevně nedisponuje,“ myslí si.

„Je to vzhledem k věku a nemocem pochopitelné, proto by měl Zeman sám zvážit, zda pokračovat dál a dokončit svůj druhý prezidentský mandát,“ zaznělo. Dle komentátora si stačí porovnat Zamanův program s tím slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. „Nejde o obsah sdělení, ale rozsah práce je právě kvůli zdravotním omezením u Miloše Zemana naprosto rozdílný,“ tvrdí.

„Odstoupit přitom ze zdravotních důvodů z funkce není nic nepochopitelného. Právě naopak. Držet se u moci za každou cenu, i když už situace v tomto směru není příznivá, je špatný postup. Nic dobrého to nevypovídá ani o české politice, ani o samotném prezidentu Zemanovi, který by měl zvážit, kolik má ještě sil a energie,“ radí hlavě státu Buchert.

Připojil, že stejně jakožto Zeman dle něho měli dříve odstoupit i jiní prezidenti. Podle Bucherta měl při svém posledním funkčním období zastávat funkci i Tomáš Garrigue Masaryk. „Nemohl pořádně už ani úřadovat a chtěl rezignovat, ale jeho okolí mu v tom bránilo,“ doplňuje s tím, že „podobnost se Zemanem není náhodná“.

Podobně měli být i přes nemožnost plného nasazení ve funkci i komunističtí prezidenti Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda a jak novinář doplňuje „často nemocný a dlouhodobě proto mimo možnost vykonávat naplno svoji funkci“ byl i exprezident Václav Havel.

Buchert není jediný, kdo prezidentovi radí, aby zvážil složení své funkce ze zdravotních důvodů. „Co si myslím o arogantním, senilním lháři z Hradu a jeho partičce ruských agentů, není zrovna tajemstvím. Smrt mu ale, jak u některých tady na FB vidím, rozhodně nepřeji!“ vyjádřil se ke zprávě o Zemanově zranění organizátor protestů Milionu chvilek Robin Suchánek.

Kromě přání k uzdravení však hlavě státu doporučil zamyšlení se nad pokračováním ve funkci: „Přeji mu brzké uzdravení a během rekonvalescence zamyšlení se nad tím, zda mu to opravdu, na stará kolena, ještě stojí za to...“ „Vždyť by si mohl hezky užívat důchodu a klidu někde na svém oblíbeném člunu a nechat tak prostor k tomu, abychom si mohli zvolit po 17 letech opět důstojnou hlavu státu,“ myslí si organizátor protestů.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …