Zeman zahájil Zemi živitelku: Nepřeji vám vše nejlepší, přicházím s návrhem...

29.08.2013 11:33

Prezident Miloš Zeman zahájil agrosalon v Českých Budějovicích. Země živitelka se letos koná již po čtyřicáté. V krátkém projevu prezident vyzvedl skutečnost, že současný ministr zemědělství je odborník a zároveň přišel s návrhem, jak spravedlivěji rozdělit zisk v zemědělství a potravinářství.

Zeman zahájil Zemi živitelku: Nepřeji vám vše nejlepší, přicházím s návrhem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V úvodu své řeči prezident Zeman zdůraznil, že ne vždy byl ministrem odborník a připomněl výrok prezidenta agrární komory Jana Veleby, že se po dlouhé době stal ministrem někdo, kdo zemědělství skutečně rozumí. Bylo prý tragedií naší politiky, že tomu tak nebylo vždycky.

Zeman pak promluvil o zprávě, že ceny zemědělských komodit se zlepšují. To je podle něj dobrá zpráva pro zemědělce a špatná pro spotřebitele.

Podle Miloše Zemana je dobré vědět, že nyní se většina zisku ztrácí v rukou zahraničních nadnárodních obchodních řetězců. Jejich marže je podle Zemana až 60 procent. Jako příklad uvedl rohlík. Před deseti lety údajně marže činila 17 pct a nyní 60 pct.

Miloš Zeman pak přednesl svůj návrh, jak docílit spravedlivější rozdělení zisku. „Navrhuji vytvořit národní obchodní řetězec. Například na již existujícím základě COOPu, bývalé Jednotě.“ Tady prý už existuje síť prodejen a spotřebitelé a potažmo občané by to jistě uvítali, myslí si Zeman „Místo obecných frází, že přeji vše nejlepší zemědělcům, přicházím s konkrétním návrhem,“ řekl prezident.

Zeman je podle svých slov pravidelným návštěvníkem Země živitelky. Na požádání pořadatelů pak agrosalon prohlásil za zahájený.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…