Zeman znovu udeřil ve věci Novičok

10.05.2018 13:10

Prezident Miloš Zeman zavítal na státní návštěvu Polska, kde se mimo jiné setkal s hlavou státu Andrzejem Dudou.

Zeman znovu udeřil ve věci Novičok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda navštívil Česko a sešel s prezidentem Milošem Zemanem

„Jsem velmi rád, že mohu ve Varšavě uvítat pana prezidenta Miloše Zemana. Chtěl bych poděkovat panu prezidentu, že přijal pozvání, aby navštívil Polsko,“ řekl Duda, který podle svých slov pogratuloval také Zemanovi ke znovuzvolení. Zeman navštívil Polsko jako druhou zemi po svém opětovném zvolení do funkce. A toho si Duda považuje. 

„Náš vzájemný obchodní obrat poprvé překročil 20 miliard euro a tato intenzivní výměna je skutečností a doufám, že ještě poroste. Doufám, že to bude spolupráce nejen v oblasti automobilového průmyslu, ale i v oblasti vojenského průmyslu,“ řekl Duda, který podle svých slov hovořil se Zemanem o Visegrádské skupině.

„Země v této části Evropy se vzájemně podporují. Hovořili jsme také o tom, že prezidentský summit V4 v říjnu bude mít velký význam a bude mít velký význam i z hlediska naší politiky v EU,“ dodal Duda.

Řeč byla podle jeho slov i o Brexitu. „Odchod Velké Británie způsobí určitý otřes,“ míní Duda. „Tento rok je velmi důležitý pro naše obě země,“ vzpomněl následně Duda i na nezávislost země. „Hovořili jsme i o spolupráci v následujících letech,“ řekl polský prezident.

„Jednalo se i o propojení vodstva našich zemí,“ zmínil Duda. „Mluvili jsme také o otázkách výstavby silniční komunikace. Mám na mysli například dálnici D11,“ pokračoval k dopravě Duda.

Následovala slova prezidenta Miloše Zemana. „Jsem velice rád, že jsem opět v Polsku. A těším se, že během dalších pěti let sem ještě několikrát přijedu. Protože víte dobře, že Češi jsou mezi Poláky velmi populárním národem a totéž platí i obráceně,“ řekl Zeman.

„Existují pokusy rozvrátit Visegrád a vnutit mu vůli Evropské komise v některých věcech, které narušují princip subsidiarity, to znamená, že narušují právo každé země rozhodovat o svých vlastních záležitostech,“ podotkl Zeman. „Moji zítřejší návštěvu Bělověžského pralesa považujte za výraz solidarity s Polskem, pokud jde o suverenitu nad zdroji,“ dodal Zeman.

„Vyjádřil jsem i v minulosti solidaritu s postojem prezidenta Dudy, kdy odmítal vměšování do polských vnitřních záležitostí. To samozřejmě vůbec neznamená popření myšlenky Evropské unie,“ podotkl Zeman a řekl, že země Visegrádu by spolu ale měly spolupracovat například v otázce migrační krize či plánu Dublin IV, který chtějí tyto země odmítnout.

„Doufám, že ke schválení tohoto plánu nedojde,“ sdělil Zeman. „Věřím, že jednání budou pokračovat i v rámci České republiky, neboť jsem pozval pana prezidenta Dudu do Prahy. A nejen do Prahy, ale i do Lán,“ uzavřel Zeman.

A zda prezidenti hovořili o vstupu mezi země eurozóny? Na tento novinářský dotaz Duda odpověděl, že nikoliv. Dotaz však směřoval i na Brexit.“ I když některé členské země mluví o tom, že dobrovolně zvýší své příspěvky, aby výpadek Velké Británie kompenzovaly, nevím, zda to bude stačit. Přál bych si, aby došlo k posílení výdajů na obranu hranic Evropské unie. Zde máme největší problémy,“ podotkl Zeman.

„To, že vstup do eurozóny by znamenal aktivování Evropského stabilizačního mechanismu, kam bychom museli odvézt značný objem prostředků, je pro nás v této chvíli překážkou,“ podotkl pak Zeman k eurozóně.

Následně se Zeman vyjádřil také k tomu, že zahraniční výbor Sněmovny se usnesl o tom, že Novičok se v Česku nevyráběl. „Nejsem si jist, vzhledem ke vzdělání některých členů Parlamentů, zda mají více informací, než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov Novičok vyráběl,“ sdělil rázně Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…