Zemana ani neznám, jsem jen úředník. Nový ministr školství přišel poprvé do televize

01.07.2013 22:54

Budoucí ministr školství Dalibor Štys v pondělních Událostech, komentářích prohlásil, že ministerskou funkci přijímá jako službu státu. S prezidentem Milošem Zemanem se prý nikdy neviděl a není tedy ani jeho přítelem.

Zemana ani neznám, jsem jen úředník. Nový ministr školství přišel  poprvé do televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Štys doposud působil na Ministerstvu školství na pozici ředitele odboru výzkumu a vývoje. Na otázku, zda si uvědomuje, že v Rusnokově vládě půjde o nejisté a dočasné angažmá, odpověděl jednoznačně: „No samozřejmě. Ale já to považuji za službu státu, za to, že do toho ministerstva musí někdo nastoupit.“

Náměstky Štys měnit nehodlá

A pokračoval: „Já se cítím jako úředník, který je povinen svému státu zúřadovat věci, které potřebuje. Já jsem se rozhodl odvést svou práci a tu odvedu dobře,“ prohlásil. Pro tuto chvíli vyloučil, že by na ministerstvu chystal personální změny. S novelou vysokoškolského zákona, která přenáší pravomoc jmenovat profesory na ministra školství, bude Rusnokova vláda dál pracovat.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc zase zdůraznil, že základní cíl strany, tedy odchod koalice, byl splněn. O druhý pokus sestavit vládu stojí prý sociální demokraté proto, aby ji nedostala koalice. Tejc není pro to, aby členové ČSSD, kteří přijali angažmá v Rusnokově vládě, byli vylučováni, zároveň však z nastalé situace není příliš nadšený. „Já rozhodně neříkám, že je to jedno, na druhou stranu nejsem hysterický, že to tak je,“ vysvětlil.

reklama

autor: lze

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…