Zemana odstavit. Neváhat! Nebyl v rozhlase, nikde... Politolog má jasno

19.10.2021 11:41

Politolog Pavel Maškarinec z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem ve vysílání České televize řekl, že není prostor váhat nad tím, zda prezidenta Miloše Zemana zbavit pravomocí ze zdravotních důvodů podle článku 66 Ústavy ČR. Zde je důvod.

Zemana odstavit. Neváhat! Nebyl v rozhlase, nikde... Politolog má jasno
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na počátku tohoto týdne novinářům citoval část zprávy z Ústřední vojenské nemocnice, podle které Miloš Zeman momentálně není schopen vykonávat úřad prezidenta a prognóza dalšího vývoje je „krajně nejistá“, takže v tuto chvíli nelze říci, kdy bude prezident opět schopen vrátit se naplno do úřadu.

Podle politologa Pavla Maškarince není čas váhat s tím, zda obě komory Parlamentu zbaví prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů pravomocí. Nejde totiž zdaleka jen o to, že by měl prezident přijmout demisi odcházející vlády Andreje Babiše (ANO) a jmenovat vládu novou.

„Není čas ani k tomu 8. listopadu, není na co čekat,“ pravil Maškarinec.

Prezident kupříkladu jmenuje soudce a je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Připomněl, že podivně působila už cesta předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do nemocnice za Zemanem. „Minimálně tohleto působí podivně. Současně je otázka, zda své kroky opravdu vykonával prezident, nebo kdo je vykonával,“ upozornil Maškarinec.

Zdůraznil, že není právník, ale má za to, že tady už musí konat i Policie ČR. „Spolupracovníci prezidenta mohou mít obavy, protože když to začne vyšetřovat police, tak za nimi může jít nějaká trestně-právní odpovědnost,“ uvedl Maškarinec.

Pokud jde o politickou stránku věcí, Senát by podle politologa mohl odhlasovat aktivaci článku 66 Ústavy ještě před 8. listopadem. Po 8. listopadu na to naváže nově ustavená Sněmovna a mohlo by být brzy vyřešeno.

„Někdo pravomoci prezidenta vykonávat musí. V současné době vlastně nikdo nezná stav prezident, nikdo dlouho neviděl vyjadřovat se prezidenta veřejně, nenavštívil Sněmovnu, Senát, rozhlas a podobně,“ připomněl Maškarinec.

Upozornil také, že kdyby Kancelář prezidenta republiky postupovala transparentněji, tak Česko do této situace vůbec nemuselo dojít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…