Zemane, omluvte se nám, vyzývají světoví muslimové našeho prezidenta. A my máme reakci z Hradu

10.06.2014 11:56

Organizace islámské spolupráce vyzvala českého prezidenta Miloše Zemana, aby se omluvil všem muslimům za výroky, které pronesl při oslavě Dne nezávislosti Státu Izrael. Prezident vzkazuje, že se nebude omlouvat za citaci jejich vlastního svatého textu.

Zemane, omluvte se nám, vyzývají světoví muslimové našeho prezidenta. A my máme reakci z Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

„Bylo by vhodné, aby se prezident Miloš Zeman za svá hluboce urážlivá a nenávistná prohlášení proti islámu omluvil milionům muslimů po celém světě," vyzvala hlavu českého státu Organizace islámské spolupráce, která sdružuje 57 islámských zemí.

Podle názoru organizace Zeman svým projevem prokázal nedostatek znalostí a nepochopení islámu. Prezidentovy výroky jsou prý nezodpovědné a posilují existující stereotypy včetně podněcování k nenávisti, diskriminaci a násilí proti muslimům pro jejich víru.

Miloš Zeman má ale jasno. Jeho názor na požadavek omluvy ze strany muslimů pro ParlamentníListy.cz zprostředkoval tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Pan prezident se omlouvat nehodlá. Omlouvat se za citaci svatého islámského textu by pan prezident považoval za rouhání," konstatoval hradní mluvčí.

A co tehdy český prezident řekl? „Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají. A dovolte mi, abych na důkaz tohoto tvrzení citoval jeden z posvátných textů: `Strom volá, skrývá se za mnou žid, jdi a zabij ho. Kámen volá, skrývá se za mnou žid, jdi a zabij ho.` Kritizoval bych ty, kdo vyzývají k zabíjení Arabů, ale nevím o žádném hnutí, které by vyzývalo k masivnímu vyvražďování Arabů, zatímco vím o anticivilizačním hnutí, které vyzývá k masivnímu vyvražďování židů," uvedl Zeman mimo jiné koncem května v projevu na izraelské recepci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…