Zemane, třes se: Prezident bude odvolán. A já možná jdu do nového boje o Hrad, vyhlásil český aktivista

12.04.2018 15:12

Aktivista Martin Uhlíř na svém Facebooku seznámil občany s tím, že zahájil přípravu na možné prezidentské volby. A to v případě, že by členové obou komor Parlamentu odvolali z funkce prezidenta Miloše Zemana pro zdravotní nezpůsobilost. Z Uhlířových zpráv není jasné, zda nejde jen o žert či nadsázku.

Zemane, třes se: Prezident bude odvolán. A já možná jdu do nového boje o Hrad, vyhlásil český aktivista
Foto: FCB
Popisek: Aktivista Martin Uhlíř

„V roce 1975 se to stalo Ludvíku Svobodovi,“ poznamenal Uhlíř k možnému odvolání Zemana z důvodu zdravotní indispozice. „Termín nové volby by musel být do konce července (!), tedy za 10 + 90 dní. Panu prezidentovi přeji pevné zdraví, a jak jsem bytostně přesvědčený, prospěl by mu odpočinek,“ poznamenal Uhlíř.

„Vzhledem k tomu, že je ve vzduchu navíc i možnost ústavní žaloby z velezrady, udivuje mne, že se zatím o možných kandidátech nemluví. Přitom je celkem pravděpodobné, že nás čeká nejkratší předvolební kampaň v historii ČR,“ podotkl také muž, jenž se „rozhodl to zvednout“. 

„Uvnitř cítím, že to musím udělat, pokud chci být občanům této země prospěšný více než dosud. Uvědomuji si troufalost té myšlenky, a proto ji vyslovuji s velkou pokorou. Od této chvíle se hodlám na tuto eventualitu připravovat s maximálním nasazením. Dávám tomu nejvyšší prioritu, a tak jsem včera učinil opatření, které mi uvolní ruce,“ sdělil Uhlíř s tím, že nejde o finální věc, neboť dal své ženě právo veta.

„Zatím se nevyjádřila a nehodlám na ni nijak tlačit. K rozhodnutí musí dojít sama,“ řekl a odkázal na snímek, kde je se svou ženou. K němu pak dodal, že děkuje všem za vyjádřenou podporu. 

Uhlíř včera také napsal otevřený dopis prezidentu republiky. „Vážený pane prezidente, v posledním vydání pořadu Týden s prezidentem jste divákům doporučil četbu biografie Gustáva Husáka. Použil jste slova uznání k jeho působení v 50. letech minulého století a já se s Vaším hodnocením ztotožňuji. Gustáv Husák byl tehdy po bezmála celou dekádu vězněn a byl jedním z mála obžalovaných, kteří při onom procesu nedoznali i přes mučení žádnou vinu. Jen o vlásek unikl smrti. Nyní nehodnotím další politické působení dr. Gustáva Husáka po srpnu 1968,“ píše Uhlíř prezidentovi.

Mimo jiné také vzpomněl, kdy poprvé Zemana viděl – v bouřlivých dnech listopadu 1989, které do naší země přinesly svobodu a demokracii. „Bylo mi tehdy 13 let. Vy jste stál na tribuně na Letné. Tleskal jsem Vám spolu s tím snad třičtvrtěmilionovým davem. Vážím si nemálo kroků, jichž jste během svého politického působení v různých funkcích učinil. Vzpomínám například na Váš státnický krok po rasistické vraždě sudánského studenta VŠE Hassana Elamina Abdelradiho. Tehdy jste onen zrůdný čin jasně odsoudil a varoval před šířením rasové nenávisti,“ popsal dále Uhlíř. 

„Pane prezidente Zemane, přeji Vám brzké zlepšení Vašeho zdravotního stavu. Prosím, nenaslouchejte lidem ve Vašem nejbližším okolí – jejich cynické jednání vyplývá výhradně z vlastních egoistických zájmů. Pane prezidente, jsem bytostně přesvědčený, že by Vám prospěl odpočinek. Prosím zvažte inspiraci posledním politických aktem prezidenta Husáka, jeho abdikací dne 10. prosince 1989,“ uzavřel dopis Uhlíř, jenž byl mimo jiné zastupitelem Prahy 10 a v Praze spoluorganizuje protestní akce proti násilí na Ukrajině a současné politice Ruska. Mimo jiné například lepil samolepky před ruským velvyslanectvím – proti válce v Sýrii.

Vystoupil také v pořadu Máte slovo, který byl věnován trestům za hanobení prezidenta republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…