Zemane, třes se. Spor s Fialou: Zasáhl Robert Záruba, manžel Fridrichové

18.11.2021 13:15 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman včera avizoval, že již během několika dnů bude propuštěn z nemocnice do Lán, načež první, co udělá, bude jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem, odmítl však taktéž jedno ze jmen na Fialově seznamu ministrů. Mezitím, co se nad možností Zemanova „veta“ dohadují mnozí politici, přišel názor i ze sekce, kterou by asi v souvislosti s politikou čekal málokdo. Proti tvrzení prezidenta se postavil sportovní komentátor České televize Robert Záruba. Připomenut byl článek 66.

Zemane, třes se. Spor s Fialou: Zasáhl Robert Záruba, manžel Fridrichové
Foto: Twitter Nory Fridrichové
Popisek: Nora Fridrichová s manželem Robertem Zárubou

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Prezident včera v rozhovoru pro TV NOVA s moderátorem Reyem Korantengem zmínil, že o jmenování vlády debatoval i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a při společném rozhovoru se mu měla svěřit, že také vetovala několik ministrů na Slovensku.

Zeman však zdůraznil, že on se bude snažit Petru Fialovi „vyjít vstříc“. „Koneckonců známe se dlouhá léta, tykáme si a měli bychom spolupracovat, takže i když u několika ministrů mám podezření, že resortu, který mají řídit, vůbec nerozumí, protože se jím nikdy nezabývali, tak budu tak tolerantní, že velmi pravděpodobně svoje veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě,“ uvedl.

Odmítl sdělit, kdo onen nejmenovaný ministr bude, zaznělo pouze, že „to nebude žádná personální averze“, jelikož daného člověka prý v životě neviděl.

„Ale budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu a přes které nepojede vlak. Ale abych nebrzdil ustavení vlády jako celku, protože když vetujete byť jediného ministra, vetujete tím celou vládu, poradím Petrovi, aby tento resort buď obsadil sám, anebo to pověřil některému z členů vlády, koneckonců Karel Havlíček byl také dvojministr, že?“ vyjádřil se prezident.

Mnohá média spekulují, že Zeman odmítá jméno pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského, který s diplomacií nemá téměř žádné zkušenosti a místo diplomacie působil jako manažer projektů v oblasti informačních technologií v bankovnictví.

Slova o „vetu“ jednoho z ministrů někteří politici odmítají. Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin v té souvislosti dokonce pochybuje, zda je Zeman schopen prezidentské funkce. „Prezident žádné právo veta nemá. Vláda se zodpovídá Sněmovně, kde má pohodlnou většinu 108 hlasů. Pokud to prezident nechápe, asi není schopen vnímat a vykonávat svou funkci,“ obořil se.

Že do jmenování ministrů prezident Miloš Zeman nesmí mluvit, míní i poslanecký matador Marek Benda (ODS).

Kromě politiků však téma přilákalo i komentátora ze sekce, kterou by asi v souvislosti s politikou čekal málokdo. K Zemanově postoji se totiž vyjádřil sportovní komentátor České televize Robert Záruba. „Článek 66 v Ústavě opravdu je. A který článek téže Ústavy mluví o tom, že prezident ‚vetuje‘ kandidáta nominovaného na ministra?“ dotázal se sportovní komentátor s připomenutím článku 66, o jehož aktivaci se hovořilo v souvislosti s možným dočasným odebráním Zemanových pravomocí v případě, že by se jeho zdravotní stav nezlepšil.

V patnáctiminutovém rozhovoru s moderátorem Reyem Korantengem Zeman také předpovídal, že by se mohl práci věnovat naplno již zhruba během měsíce. Podpořil také tvrdá omezení pro neočkované. „Je to v každém případě užitečné,“ hájil Zeman rozhodnutí, aby neočkovaní nemohli využívat mnohé služby, například chodit do restaurací.

„Divákům přeji, aby dokázali, když je člověk nemocný, jistou míru shovívavosti a nikoliv míru hyenismu. I lidské hyeny se při mé hospitalizaci objevily a já jim odpouštím,“ uvedl ještě v rozhovoru Zeman směrem k lidem, kteří se během hospitalizace k jeho osobě nevyjadřovali dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…