Zemanova kampaň vyškolila zákonodárce: Změníme zákon

08.02.2013 8:38

Volební účet budoucího prezidenta Miloše Zemana (SPOZ) je podle zákonodárců prakticky učebnicí triků, jak obejít nedokonalý zákon o financování prezidentských kampaní. Z toho se politici chtějí poučit a zabránit tomu, aby napříště bylo možné zveřejnit sponzory až po volbách, jako to nyní činí tým Miloše Zemana.

Zemanova kampaň vyškolila zákonodárce: Změníme zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Poslanci a senátoři z různých stran podle Aktuálně.cz přiznávají, že způsob financování kampaně zvoleného prezidenta ukázal na díry v zákoně, které chtějí nyní napravit. "Musíme se snažit co nejvíce zavřít vrátka, která jsou vynalézaví sponzoři nebo lidé kolem kampaní prezidentských kandidátů schopni najít. Že jsou skupiny, které našly způsob, jak říct voličům pravdu o sponzorech až po volbách, je negativum a z toho se musíme poučit," přiznává předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09).

Dvě třetiny peněz potřebných na zaplacení faktur pošlou sponzoři podle dohody se Zemanovým týmem až po volbách. Ani téměř dva týdny po nich ale nikdo neví, kdo tedy Zemanovi zaplatí většinu kampaně. "To je určitě jedna z věcí, nad kterou bychom měli diskutovat," přidává se i Polčákův kolega z výboru Marek Benda (ODS).

Zákonodárci přiznávají, že při sestavování zákona nikoho nenapadlo, že by ho chtěl někdo obcházet podobným způsobem. V praxi by se tomu ale dalo zabránit jednoduchou úpravou, podle které by bylo možné přijímat dary pouze do začátku voleb. Zamezit by se mělo také přijímání darů od anonymních dárců.

Zákon sám o sobě neobsahuje žádné sankce a napadení financování je problematické. Stížnost může podat jen jiný prezidentský kandidát a jediným možným trestem je pokuta.

Zákon je bezzubý

"Sankční následky neprůhledného financování na výsledky volby jsou iluzorní. Opatření jsou bezzubá," myslí si senátorka a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Předseda senátního výboru, který bude mít na starosti kontrolu financování kampaní, Jiří Oberfalzer by uvítal přímé sankce. S tím ale Polčák nesouhlasí, finanční postih je podle něj dostatečný. "Za excesy ve financování má být pokuta, případně politický trest nezvolení. Ale nemůžeme říci 2,5 milionu lidí, kteří volili (Zemana), že volba je neplatná," přidává se Benda.

Ačkoli zákon obsahuje chyby, zákonodárci jsou přesvědčeni, že posunul transparentnost financování kampaní dopředu. Nyní bychom podle Bendy to, co jsme se naučili, měli využít do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…