Zemanova kritika BIS. Do kanonády na Hrad se pustil i Štěch

08.12.2018 8:08

Bezpečnostní informační služba (BIS) odvádí profesionální práci, k její práci neměly v posledním období výhrady vláda ani sněmovní výbory. ČTK to v reakci na čtvrteční kritické výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu BIS napsal premiér Andrej Babiš (ANO). S prací kontrarozvědky je spokojen i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Novinářům řekl, že BIS včetně ředitele Michala Koudelky považuje za profesionální. Koudelka má plnou podporu a podle Hamáčka ho kabinet znovu navrhne na generála. Hrad návrh dostal už dříve, ale Zeman mu nevyhověl.

Zemanova kritika BIS. Do kanonády na Hrad se pustil i Štěch
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„BIS odvádí profesionální práci a mám se službou jen dobré zkušenosti. Vláda ani výbory Sněmovny neměly za uplynulé období k její práci žádné výhrady,“ uvedl Babiš. Zeman v TV Barrandov označil výroční zprávu, kterou tento týden BIS vydala a ve které varuje před ruskými a čínskými špiony, za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. Podle prezidenta ani v neveřejné zprávě tajných služeb nejsou žádné důkazy o konkrétních ruských nebo čínských špionech v Česku. BIS se proti vyjádření Zemana ohradila.

Hamáček nemá signály, že by ve vládě s BIS panovala nespokojenost nebo že by mohla připravovat změny ve vedení této tajné služby. „Jako ministr vnitra jsem byl vždy spokojen s prací BIS a pana plukovníka Koudelku pokládám za profesionála. Má mou plnou podporu,“ uvedl.

Za nepřijatelné označil Zemanovy výroky týkající se činnosti BIS místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Jde podle něj o další případ, kdy prezident nejedná v zájmu České republiky. „Pokud by se postoje a názory prezidenta zakládaly na objektivních zjištěních, pak by jako hlava státu měl tuto situaci řešit s kompetentními členy vlády a nečinit veřejná prohlášení, která nejenom poškozují důvěryhodnost informační služby uvnitř naší země, ale především navenek, a to zejména ve vztahu k našim spojencům,“ uvedl Štěch v prohlášení pro média.

Zeman letos při jmenování generálů Koudelku či zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku vynechal. Babiš nad tím vyjádřil lítost a připomněl, že mu prezident Koudelkovo povýšení slíbil. „Pan prezident se rozhodl, jak se rozhodl. Předpokládám, že pana plukovníka navrhneme znovu v rámci termínu, jak bude možný,“ řekl Hamáček.

Po květnovém Zemanově rozhodnutí média spekulovala o tom, že Koudelka nebyl jmenován mimo jiné kvůli zprávě BIS k jedu novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Zeman zprávu interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí. Prezident také prohlásil, že Koudelka není člověk na svém místě. Odmítl tvrzení, že tlačil na jeho odvolání, jak se objevilo v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…