Zemanova milost v kauze Davida Ratha? Zcela vážně se o tom píše v novinách

04.10.2016 6:51

Firma, jež v minulosti dala krabici s „vínem“ exhejtmanu Davidu Rathovi (ČSSD), žádá o milost. Jde o vůbec první žádost o milost v historii ze strany firmy. Prezidentu Miloši Zemanovi ji v minulých dnech předal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Píše o tom MF Dnes.

Zemanova milost v kauze Davida Ratha? Zcela vážně se o tom píše v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Žádost o milost podal na jaře advokát Jan Vidrna za firmu Tenton. Tímto názvem se nyní představuje dřívější Konstruktiva Branko, jež byla spojena s kauzou Davida Ratha. Manažer Konstruktivy Pavel Drážďanský totiž před čtyřmi lety poskytl Rathovi úplatek za rekonstrukci zámku Buštěhrad. Nejde o nic menšího než o ony miliony předané v krabici od vína. Za to již Drážďanský dostal nepravomocně pět let vězení.

Ve druhé obžalobě týkající se rekonstrukce nemocnic jsou již obžalované právě společnosti Konstruktiva Branko a firma Tenton. „Můj klient podnik koupil v dobré víře, ale teď je stíhán i on. Šlo mu o to, zachránit pracovní místa a uhájit zakázky změnou jména a image firmy. Kupoval ji v době, kdy firma ještě stíhána nebyla, ale potom na něj přešla trestní odpovědnost prodejem podniku,“ uvedl Vidrna s tím, že firma i přesto kvůli nedostatku zakázek zkrachovala. 

Ministerstvo spravedlnosti případ komentovat nechtělo, mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pro změnu o žádosti nevěděl.

Sám Vidrna se však domnívá, že by firma jako taková milost dostat mohla. Stejného názoru jsou i jiní advokáti. Například právník Tomáš Sokol uvedl, že není žádný logický důvod, proč právnické osoby vylučovat. „Trestní řád hovoří o osobě a ústava pouze o právu udělit milost,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…