Zemanova podmínka je nesmyslná, říká k „Lex Babišovi“ Langšádlová

21.01.2014 18:01

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová usedla do křesla hosta úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Mluvila především o schvalování služebního zákona, který opoziční TOP 09 nazývá Lex Babiš. Narychlo ho prý přijímá nová koalice jen kvůli budoucímu ministrovi financí Andreji Babišovi. Prezident si prý klade nesmyslné podmínky. Stranou její pozornosti nezůstal ani kongres ODS a nadcházející eurovolby.

Zemanova podmínka je nesmyslná, říká k „Lex Babišovi“ Langšádlová
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

„Ona je to především nesmyslná podmínka, která oslabuje pozici Poslanecké sněmovny, protože prezident může přijít s podobnými nesmyslnými podmínkami i v budoucnu,“ prohlásila na úvod Langšádlová. Zavede se prý totiž zvyklost, že ministr, který nemůže předložit čisté lustrační osvědčení, stejně usedne v úřadu. Tento stav zde spoluutváří prezident Miloš Zeman. Přijetí služebního zákona v prvním čtení přitom nemůže nic změnit na stávajícím právním stavu.

Zákon je třeba, ale ne tento

„My jsme si vědomi, že je třeba přijmout zákon o státní službě, proto o něm jednala i vláda expremiéra Petra Nečase, ale kvůli rozpuštění sněmovny na tento zákon nedošlo. Takže to není tak, jak tvrdí ANO, že dnešní opozice jen nebyla schopna přijmout zákon o úřednících," nechala se slyšet politička.

TOP 09 se také nelíbí zavedení pozice jakéhosi superúředníka, stejně tak odmítá zakonzervovat nově vybrané úředníky např. na deset let dopředu. „Jedním z hlavních cílů toho zákona je stanovit hranici mezi politickým vlivem a odbornou sekcí,“ zdůrazňuje dále Langšádlová. Je prý třeba diskutovat také o tom, zda mají být náměstci političtí či spíše odborníci. Je třeba dát pozor i na to, aby úředníci neházeli klacky pod nohy ministrovi, aby byli schopni profesionálně naplnit jeho politickou představu.

Aby toho nebylo málo, tak zákon, který v tuto chvíli leží ve sněmovně, neprošel vnějším připomínkovým řízením, což je zásadní chyba vzhledem k tomu, o jak komplikovaný zákon jde.

Nejde nám o ANO či ODS, jde nám o voliče

Během vysílání došlo také na zhodnocení kongresu ODS. Langšádlová na jedné straně oceňuje, že občanští demokraté mají nového předsedu, ale v řadě regionů prý ke změnám nedochází. To je ale problém ODS. TOP 09 prý má své voliče, zodpovědné vzdělané lidi, pro které dělá politiku a ti jsou pro tu stranu mnohem důležitější než jejich konkurenti.

V nadcházejících jarních eurovolbách prý TOP 09 chce přesvědčovat voliče, že pokračující integrace Evropy má smysl. Langšádlová však odmítla prozradit, jaký volební výsledek v těchto volbách by strana považovala za úspěch. Takovou hranici si prý nestanovili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…