Zemanovi jdou politické šachy pořád nejlépe ze všech. Komentátor se pokouší odhadnout, kam bude táhnout teď

13.04.2018 7:37

Komentátor MF DNES Ondřej Leinert se v pátečním vydání deníku rozpovídal o tom, že hradní kancléř Vratislav Mynář a premiér v demisi Andrej Babiš jsou v šachu, tedy alespoň v šachové partii s prezidentem Milošem Zemanem, který je podle něj právě na tahu. „Přesně takové politické šachy Zemana baví a zjevně je v nich pořád nejlepší,“ říká komentátor.

Zemanovi jdou politické šachy pořád nejlépe ze všech. Komentátor se pokouší odhadnout, kam bude táhnout teď
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Leinert ve svém komentáři v MF DNES upozornil na to, že hradními kuloáry kolují zvěsti o konci kancléře Vratislava Mynáře. Důvodem však prý není nějaký závažný problém, ale zkrátka to, že se prezidentovi okoukal. „Zeman se prý zhlédl v bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové,“ upřesnil komentátor s tím, že mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček takové informace důrazně odmítá a ke změně prý není žádný důvod. „Jenže právě v tom je ten fór,“ dodal reportér MF DNES Leinert.

Jestli totiž existuje skutečně něco, v čem si prezident Miloš Zeman podle Leinerta libuje, pak to je to, že pro řadu politiků není příliš předvídatelný a nemají jej přečteného. „Psi štěkají, karavana táhne dál, platí pro Zemanovo prezidentování. A dokud budou štěkat po jeho kancléři, nikdy ho neodvolá,“ řekl s tím, že teď, když místo štěkání zalehli do kouta, možná přichází ta chvíle.

Anketa

Koho byste vybrali do čela KSČM?

hlasovalo: 8328 lidí
Pokud by se tak skutečně stalo, mělo by prý nejdříve být jasné, zda Vitásková bude chtít a zda někdo bude chtít Mynáře. „Jenže už jen spekulace, že by v prosinci mohl zaujmout post člena bankovní rady České národní banky naráží na problém, kterým je chybějící prověrka,“ řekl komentátor s tím, že proto prezidenta a jeho věrného kancléře nějaký čas spolu ještě uvidíme.

Mnohem intenzivnější než tyto zvěsti jsou však kolující úvahy, jak dlouho spolu ještě budeme vídat Zemana a premiéra Andreje Babiše. „Pragmatické spojení rozdílných osobností dostalo trhliny už po prvním kole prezidentské volby, kdy Babiš Zemanovi doporučil, že by měl část svého týmu obměnit,“ připomněl Leinert a zmínil, že prezident to tenkrát nesl těžce.

Další věc, který prý Zemanovi velmi vadila, bylo to, jak se rozhodla vláda Babiše v záležitosti vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. „A valně se Zeman při schůzkách s jinými politiky, než je Babiš, neměl vyjadřovat o tom, jakým způsobem sestavuje šéf ANO vládu,“ uvedl Leinert, podle kterého tak na schůzku do Lán přijižděl premiér značně nejistý.

Tím, že prezident Zeman doporučil premiérovi v demisi, aby šel do vlády s podporou SPD a KSČM, se prý ukázalo, že tím, kdo tady dominuje, je právě Zeman. „Prezident Zeman se teď může těšit na to, jak se Andrej Babiš bude handrkovat s Tomiem Okamurou. A přitom čas od času sestoupí z hradního piedestalu s ‚přátelsky míněnou radou‘,“ uzavřel Leinert s tím, že jestli se někdo ptal na to, proč Zeman přes zdravotní potíže znovu kandidoval na Hrad, tak tady má odpověd. „Přesně tyto politické šachy Zemana baví a zjevně je v nich pořád nejlepší,“ uzavřel komentátor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…