Zemanovi nadávají za uznalá slova o Číně. Přečtěte si, jak o Říši středu hovoří jiné světové osobnosti

15.12.2014 19:31

Lidsko-právní tematika je v Česku dlouhodobě propagandisticky zneužívána, aktuálně proti prezidentu Zemanovi. ParlamentnímListům.cz to řekla ekonomka a analytička Ilona Švihlíková v reakci na to, že média, politici ani aktivisté nekritizovali irského prezidenta za podobné výroky vůči Číně, jako pronesl Miloš Zeman. Nezazněla ani kritika papeže Františka, že odmítl přijmout dalajlámu.

Zemanovi nadávají za uznalá slova o Číně. Přečtěte si, jak o Říši středu hovoří jiné světové osobnosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Minulý týden byl na návštěvě Čínské lidové republiky prezident Irska Michael D. Higgins. Z hlediska české reality na tom možná na první pohled nemusí být nic zajímavého. Jenže opak je pravdou. Tuto událost je dobré připomenout právě v době stále probíhajících protestů proti prezidentu Zemanovi. Protesty byly zahájeny i na základě Zemanovy návštěvy Číny a výroků, které český prezident v Říši středu pronesl.

V prvé řadě šlo o slova, která prezident republiky řekl čínské hlavě státu Si Ťin-pchingovi v úvodu setkání národních delegací.

„Přicházíme s úmyslem rozvíjet společné vztahy s plným respektem zájmů našich zemí. Proto já ani vláda neuznáváme samostatný Tibet a nehodláme se jakkoliv vměšovat do vašich záležitostí. Věříme, že se vám v dohledné době podaří mírově sjednotit s Tchaj-wanem, který považujeme za integrální součást Číny,“ sdělil Zeman, čímž de facto zopakoval dlouhodobé stanovisko české zahraniční politiky.

Na Zemanova slova tehdy okamžitě reagovala část politické scény, někteří komentátoři a bývalí politici typu Martina Bursíka, který zároveň patřil k nejhlasitějším kritikům. Bursík je znám svými kontakty na různé představitele tzv. tibetské exilové vlády. A kritika od těchto kruhů ještě zesílila, když čínská televize odvysílala interview s Milošem Zemanem.

„Nebudeme poučovat jiné, jak mají vést tržní ekonomiku ani rozhodovat o lidských právech atd. Naopak, my se musíme, jak můžeme, od ostatních států učit. Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád,“ uvedl přesně Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV. Rozhovor byl pochopitelně obsáhlý, nicméně kritici a většina médií z něho citovala pouze tuto část.

Prezident Irska: Obdivuji Čínu za její hospodářské a sociální úspěchy

Nyní podobné výroky, jako na konci října česká hlava státu, pronesl i irský prezident Michael D. Higgins, když byl v Pekingu na státní návštěvě Číny.

„Obdivuji Čínu za její hospodářské a sociální úspěchy,“ prohlásil irský prezident. Dále uvedl, že Irsko s Čínou pojí těsné přátelství a existuje mnoho společných zájmů a běžících projektů. Prezident Higgins dále vyjádřil naději na ještě užší spolupráci a přátelství ve všech aspektech irsko-čínských vztahů. „Užší vztah, který budujeme v oblasti vědy a technologií, je založen na přátelství a důvěře politických vztahů mezi oběma našimi národy,“ dodal irský prezident Michael D. Higgins na akci Science Foundation Ireland v Pekingu.

Žádné mediální ani politické bouře navíc nevyvolala ani nedávná zpráva o tom, že papež František, hlava římskokatolické církve, odmítl přijmout tibetského dalajlámu. Ten o audienci sice požádal, ale papež odmítl. Světová média pak uvedla, že odmítnutí audience souvisí se snahou Vatikánu neohrozit snahy o zlepšení vztahů s Čínskou lidovou republikou.

O komentář k tomu, zda některá česká média, politici a aktivisté v případě tzv. lidsko-právní problematiky nepoužívají dvojí metr, požádaly ParlamentníListy.cz ekonomku a analytičku doc. Ilonu Švihlíkovou, která se dlouhodobě Čínou zabývá. Podle jejích slov bývá v Česku agenda lidských práv zneužívána a tentokrát tomu tak bylo v případě potřeby zaútočit na prezidenta Zemana.

„Lidská práva jsou u nás dlouhodobě zneužívána k domácí agendě. Nejde tedy většinou ani o Čínu či Rusko, ale o to, jak propagandisticky využít téma ‚lidských práv‘ k domácím zájmům,“ vysvětluje Švihlíková.

Český postoj vůči Číně, jak Švihlíková uvádí, je v souladu s evropským. „Ale u nás byl mediálně a propagandisticky zneužit k útokům na prezidenta. Jak brát vážně kritiky českého postoje vůči lidským právům, kteří s červenými kartami na Den lidských práv demonstrují - ozývají se proti Rusku a Číně a naprosto ignorují rozsáhlou zprávu o mučení ve Spojených státech?“ ptá se ekonomka.

„Pokrytectví a dvojí metr z toho jen čiší. Jenže stav veřejnoprávních médií je tak strašný, že ví, že si to mohou dovolit a budou mít celkovou mediální podporu. Přitom téma lidských práv je velice důležité, ale je třeba chápat lidská práva ve své plnosti (včetně práv sociálních), a konzistentně všude - nikoliv jen v zemích, se kterými si USA chtějí vyřídit účty. A platí, že ten, kdo kritizuje, se jako první musí ujistit, že standardy, které chce po jiných, neporušuje sám - viz právě Spojené státy - viz část zveřejněné zprávy o mučení, ale i delší dobu probíhající rasové nepokoje,“ konstatovala Ilona Švihlíková pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…