Zemanovi, starostům a obecním zastupitelům věří většina lidí. Vládě a Parlamentu menšina

24.05.2016 17:46

Důvěra Čechů v ústavní instituce se nemění, lidé nadále nejvíc věří starostům, obecním zastupitelstvům a prezidentovi, naopak nejméně Parlamentu. Vyplývá to z květnové průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Zemanovi, starostům a obecním zastupitelům věří většina lidí. Vládě a Parlamentu menšina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Starostům a obecním zastupitelstvům vyjádřilo důvěru shodně 63 procent respondentů. Následuje prezident Miloš Zeman, jemuž důvěřuje 57 procent lidí, podobně jako v předchozím měsíci. "Důvěra v prezidenta po loňském výrazném vzestupu i přes drobné výkyvy v březnu a dubnu tohoto roku zůstává zhruba na úrovni dosažené ke konci roku 2015," uvádí CVVM.

Vládě v květnu důvěřovalo 40 procent lidí. Stejného výsledku dosáhli hejtmani, kteří si v meziměsíčním srovnání mírně polepšili. Krajským zastupitelstvům v květnu věřilo 42 procent dotázaných, zatímco v dubnu to bylo o tři procentní body více.

Nejhorších výsledků v průzkumu tradičně vykázal Parlament. Poslanecké sněmovně v květnu věřilo 28 procent respondentů a Senátu 27 procent. "V případě Senátu můžeme vidět, že podíl důvěřujících je nižší a podíl nedůvěřujících naopak vyšší, než bývaly v průběhu roku 2015," uvádí CVVM. "Rovněž u Poslanecké sněmovny a také u vlády se aktuální hodnocení z hlediska důvěry či nedůvěry pohybuje na poněkud méně příznivé úrovni, než bylo obvyklé v loňském roce," dodali autoři výzkumu.

Názory veřejnosti zjišťovali tazatelé CVVM od 2. do 16. května. Výzkumu se zúčastnilo 1015 občanů ČR ve věku od 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…