Zemanovi věří více než polovina Čechů. Důvěra vzrostla i Babišově druhé vládě

16.10.2018 21:44

Menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) důvěřovalo v září 39 procent lidí, což je o pět procentních bodů více než předchozímu Babišovu jednobarevnému kabinetu, který vládl v demisi. Důvěra v prezidenta se v září nezměnila, stejně jako v červnu a v květnu mu vyslovilo důvěru 51 procent lidí.

Zemanovi věří více než polovina Čechů. Důvěra vzrostla i Babišově druhé vládě
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CVVM

Z ústavních institucí zaznamenala nejhorší výsledek Sněmovna, což je dlouhodobější stav. Nejlépe na tom jsou starostové a obecní zastupitelstva. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Poslanecká sněmovna měla v září důvěru 29 procent občanů, Senát 32 procent. Obě komory si proti poslednímu červnovému průzkumu o jeden procentní bod polepšily.

Starostům věří 63 procent dotázaných, proti červnu o procentní bod více. Důvěra v obecní zastupitelstva zůstala na 61 procentech. O čtyři procentní body si u obyvatel pohoršili hejtmani, nyní jim věří 40 procent lidí. Důvěra v krajská zastupitelstva klesla o tři procentní body na 42 procent.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo v září 21 procent občanů. Ani spokojena, ani nespokojena se cítí být zhruba třetina (34 procent) obyvatel. Nespokojené jsou s politickou situací přibližně dvě pětiny (41 procent) dotázaných. V porovnání s minulým šetřením z června se hodnocení politické situace zlepšilo, podíl nespokojených o osm procentních bodů poklesl. „Aktuální výsledek je tak relativně nejpříznivější od prvního výzkumu po posledních volbách do Poslanecké sněmovny z loňského prosince,“ uvedlo CVVM. Průzkum se uskutečnil 8. až 20. září, dotázáno bylo více než tisíc lidí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…