Zemanovo pozvání se prý nevztahuje jen na Janukovyče. Přijet má nejvyšší představitel země

23.02.2014 13:52

Český prezident Miloš Zeman i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kladou důraz na zabránění rozpadu Ukrajiny a vytvoření nové vlády v Kyjevě. Zachování územní celistvosti země je podle nich důležité. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes sdělil, že nadále platí obecné pozvání nejvyššího představitele Ukrajiny do Prahy. Podle Zaorálka dosavadní prezident Viktor Janukovyč již ztratil svou legitimitu.

Zemanovo pozvání se prý nevztahuje jen na Janukovyče. Přijet má nejvyšší představitel země
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

„Dynamicky se vyvíjející situaci na Ukrajině velmi pozorně sledujeme. Za klíčové považujeme její rychlé uklidnění. Vyčkáváme proto ustavení nové vlády, důraz klademe na zachování územní celistvosti země," sdělil Ovčáček.

Také podle Zaorálka je třeba zabránit rozdělení Ukrajiny. Rozpad státu by byl velkou chybou, řekl v diskuzním pořadu televize Prima Partie. „Pokud by se Ukrajina rozpadla na proevropsky orientovanou část a území, jehož obyvatelé tíhnou k Rusku, znamenalo by to vytvoření dělící čáry mezi jednotlivými sférami vlivu," uvedl Zaorálek. „Náš úkol musí být nepřistoupit na tu atmosféru geopolitické války, vracení studené války, dělení země podle toho, co komu patří," řekl šéf diplomacie.

Řešením složité situace na Ukrajině nejsou silné charismatické osobnosti typu z vězení propuštěné političky Julije Tymošenkové, ale spíše rostoucí politický vliv střední třídy, jak dodal Zaorálek.

Ukrajinu zhruba za tři měsíce čekají nové prezidentské volby. Podle šéfa české diplomacie již ztratil svůj vliv a legitimitu dosavadní prezident Janukovyč. Zeman byl kritizován za to, že na podzim Janukovyče pozval na návštěvu Prahy. Podle Ovčáčka pozvání stále platí, vztahuje se ale ne přímo na Janukovyče, ale obecně na nejvyššího představitele země. 

Návštěva ukrajinského zástupce v Praze by podle původního plánu měla navázat na květnový summit Východního partnerství, který se bude konat v hlavním městě. Právě na květen vypsala ukrajinská opozice prezidentské volby. Je tak pravděpodobné, že do Prahy v tu dobu nezamíří prezident země, ale jiný vysoký představitel.

Zaorálek také poznamenal, že by pro Ukrajinu bylo dobré, aby v budoucnu udržovala kladné vztahy s EU i s Ruskem. Odkázal se přitom na společné historické a kulturní kořeny Kyjeva a Moskvy. „Chtít Ukrajinu odtrhnout od Ruska, to je vlastně také nepřirozené," řekl Zaorálek.

Významnou roli v řešení ukrajinské krize sehráli ministři zahraničí velkých zemí Evropské unie - Francie, Německa a Polska. Podle Zaorálka je to důkaz, že unie dokáže řešit složité politické situace. S tím však nesouhlasí europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil. Spíše než unie se vyznamenaly země, které své ministry zahraničí k řešení krize vyslaly, uvedl v pořadu televize Prima. 

„Ukazuje se, že v těch krizových momentech jsou to skutečně nikoliv evropské orgány, nikoliv Evropská komise a sebekriticky přiznávám ani Evropský parlament, jehož já jsem členem, že to jsou představitelé těch silných vlivných států EU, kteří sehrávají tu klíčovou roli," řekl Zahradil. Společná zahraniční politika unie tak podle něj ustupuje do pozadí a je to všechno na těch národních vládách.

Zatímco Janukovyč utekl z Kyjeva a přebývá na neznámém místě, moc v zemi převzal ukrajinský parlament. V rychlém tempu obměňuje státní správu a dnes jedná s delegací 12 poslanců Evropského parlamentu. Její členové se mají v pondělí setkat i s propuštěnou expremiérkou Tymošenkovou, jež patří mezi favority na uvolněné křeslo předsedy vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…