Zemanův Kmoníček se jízlivě vyjádřil o ,,expertech na Turecko" a sdělil nepříjemnou pravdu

18.07.2016 6:54

Co odhalil puč v Turecku? Na to se ve svém komentáři v dnešní MF Dnes ptá ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Podle něj je výsledek jasný - prezident Erdogan má mezi lidmi významnou podporu a výrazně posílil.

Zemanův Kmoníček se jízlivě vyjádřil o ,,expertech na Turecko" a sdělil nepříjemnou pravdu
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Anketa

Hrozí státní převrat v některé z členských zemí Evropské unie?

90%
10%
hlasovalo: 4932 lidí

Kmoníček následně konstatoval, že i přesto všechno, co se v Turecku stalo, by Evropská unie neměla jít Erdoganovi na ruku.

"Erdogan je demokraticky zvolená hlava země, která výkonem své funkce jistou část armády popudila natolik, že si na něj vzala tank. To mi nepřijde jako partner tak silný, že je mu třeba v mnohém ustupovat a přestat mu klást otázky, na které zatím nezazněly odpovědi. Začněme třeba tou, jak 2 745 soudců zorganizovalo puč a jezdilo na tanku. Doufejme, že toho EU bude schopna a neomezíme se jen na slovní podporu nějakých obecných principů demokracie. Turecko je náš spojenec. Jeho prezident jistě také. A proto nám rád odpoví," sdělil Kmoníček.

"Podle turecké vládní verze jistý 75letý klerik, který v zemi dvacet let nebyl, zařídil za pomoci dvou generálů rozstřílení parlamentu tanky a ještě k tomu povstání části armády. Viditelně do toho musel zapojit i více než dva a půl tisíce soudců, které za to obratem zčásti odvolali a zčásti zatkli. Onen klerik – Fetullah Gulen – tvrdí, že pokus o převrat odsuzuje a neplánuje se ani v budoucnu vrátit domů," všímá si Kmoníček s tím, že Erdogan veřejně požádal USA o klerikovo vydání. Jak však Kmoníček podotýká dále, na této historce něco nesedí.

Následně Gulena srovnává s Chomejním, který, ač ve své zemi rovněž desítky let nebyl, dokázal spunktovat íránskou islámskou revoluci. Chomejní se však chtěl do Íránu vrátit a byl naprosto nejpodporovanějším představitelem opozice proti šáhovi. To však Gulen rozhodně v takové pozici není.  

"Sám průběh puče ukázal k prezidentově radosti pravý opak. Turci ho hromadně podporují. Toto vysvětlení proběhlých událostí lze tedy považovat za celkem málo pravděpodobné," pomyslel si Kmoníček.

A nastoluje druhou verzi proběhlého puče. "Hluboce rozdělená turecká společnost v ní má stoupající problém se zvyšující se islamizací Turecka a zradou sekulárních myšlenek Kemala Atatürka. Ty v zemi vždy strážila zejména turecká armáda, a proto se na ni také prezident Erdogan zaměřil. Léta probíhajícími čistkami v armádním velení se ji pokusil ovládnout, aby nestála v cestě projektu znovu islamizace Turecka a návratu osmanského impéria," uvádí Kmoníček. Podle něj nyní turecký prezident chystal další vlnu armádních čistek, a tak se vojáci dali do pohybu. 

"Dnešní články amerického republikánského tisku s titulky jako 'Poslední naděje Turecka zklamala' jsou pro tohle vidění Turecka příznačné. Ani takový popis ale nedává odpovědi na některé logické otázky. Pokud je polovina Turecka proti současné vládě, kde byla posledních 48 hodin?  Odjela někam na dovolenou? Třeba za Gulenem do Filadelfie? Jak jinak si vysvětlit, že porážku puče slaví lidé na ulicích a nevypadá to zrovna na malou, vládou organizovanou PR akci? Proč se k pučistům nepřipojila žádná z parlamentních stran? Ani de facto nikdo z opozičních politiků? Proč je obratem odsoudil sám Gulen, který je měl vést? I tento obrázek 'Turecka expertů' lze tedy považovat za málo pravděpodobný," dodává ke své druhé verzi Kmoníček.
 
A samozřejmě se věnuje i spekulačním teoriím, kdy již za organizátory puče byli například označeni Američani. "Turci ostatně milují konspirační teorie a už se říká, jak si puč prezident Erdogan zorganizoval sám a stihl se k němu přiznat i jeden novinář," doplnil Kmoníček.
 
To, co se v Turecku doopravdy stalo, se však dle jeho názoru dozvíme s časovým odstupem.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…