Zemanův paradox. Česká televize rozebírá příběh volyňských Čechů

06.10.2014 21:57

Volyňští Češi z Ukrajiny žádají o přesídlení do Česka a prezident Miloš Zeman stojí na jejich straně. Přitom se někdejší krajané pokoušejí o cestu k nám především ze strachu z ruského prezidenta Vladimira Putina. A ten Zemanovi nevadí. V ruském jazyce dokonce vyzývá ke zrušení sankcí vůči Rusku a krizi na Ukrajině přirovnává toliko ke chřipce, shrnují Reportéři ČT.

Zemanův paradox. Česká televize rozebírá příběh volyňských Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

„Miluju Ukrajinu, ale žít chci tam, kde je stabilita,“ podotkla před kamerou Reportérů České televize jedna z volyňských Češek. Z Ruska má obavy kvůli rodinné historii. V roce 1938 se jí dotkly stalinské čistky. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale ještě nedávno prohlašoval, že důvody pro repatriaci zatím nemají bezpečnostní povahu, ale spíše povahu ekonomickou.

„Jsou to naši krajané, kteří chtějí žít na Ukrajině,“ řekl při návštěvě ukrajinského Žytomyru ministr. „Jde o to, pomoci lidem v životu, který chtějí vést tady,“ pokračoval. Ukazuje se ale, že se lidé báli vyjevit českému ministrovi zahraničí své nejhlubší obavy.

Zeman je prosbám volyňských Čechů nakloněn, řekl to opakovaně. Ti přitom mají obavu z toho, co bude zítra, ale nejen kvůli občanské válce v zemi, ale i kvůli Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…