Zemanův propíraný poradce promluvil do novin. O stupidních sankcích, děsivých věcech ve vládě, i národě pojídajícícm gothaj

04.10.2014 16:11

Místopředseda Strany práv občanů, poradce prezidenta Zemana pro energetiku a jednatel společnosti Lukoil Aviation Czech pro dovoz leteckého benzinu Martin Nejedlý poskytl deniku.cz rozhovor, v němž rezolutně odmítl kritiku snášející se na hlavu prezidenta Zemana za jeho projev na rhodoské konferenci Dialog civilizací a vyjádřil naději, že bude za čtyři roky obhajovat prezidentský úřad. Došlo i na stravovací návyky české hlavy státu.

Zemanův propíraný poradce promluvil do novin. O stupidních sankcích, děsivých věcech ve vládě, i národě pojídajícícm gothaj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Vystoupení prezidenta Miloše Zemana na ostrově Rhodos na konferenci Dialog civilizací vzbudilo v Česku velký ohlas, neboť se v něm vyjádřil pro zrušení protiruských sankcí. Za to se na jeho hlavu snesla od mnohých vlna kritiky. Nejedlý uvádí, že ohlas účastníků konference na slova českého prezidenta byl různorodý, ale že většina byla se Zemanem ve shodě.

„Dlouholetý ministr zahraničí Rakouska a předseda SPÖ Alfred Gusenbauer sankce nazval stupidními. Mimochodem nejen kazašský vůdce Nursultan Nazarbajev, ale i tento významný středoevropský politik je držitelem ceny Světového veřejného fóra, kterou nyní převzal také Miloš Zeman. Chci jen říct, že ať jsou jeho názory jakékoliv, vždy hájí zájmy České republiky,“ zdůraznil Nejedlý. K ohlasu v Česku poradce prezidenta uvádí, že je od prezidentských voleb zvyklý, že se Češi rozdělili na dvě poloviny, přičemž voliči Miloše Zemana tvořili tu větší. A u té je Nejedlý přesvědčený, že byla s proslovem prezidenta spokojena.

SPO zbraně neskládá, má skvělého kandidáta Františka Čubu

Následně se rozhovor stočil na bývalou prezidentovu stranu  - Stranu práv občanů – jejímž místopředsedou je právě Nejedlý. Ten je přesvědčený, že strana má rozhodně místo na politické scéně. Po roce 2010, kdy jim zastoupení ve sněmovně uteklo o šest desetin procenta, prý bylo stranu velmi těžké znovu rozpohybovat, aby se neřeklo, že to byl jen účelový projekt přátel Miloše Zemana, který neuspěl a skončil. Nyní má údajně SPO přes dva tisíce členů a v jejím čele stojí Jan Veleba, kterého podle mínění Nejedlého většina lidí zná a váží si ho jako bývalého předsedy Agrární komory. Do Senátu navíc posílají několik významných osobností a třeba František Čuba je podle Nejedlého skvělým kandidátem.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Se současnou vládní koalicí spokojený není. „V koalici se musí dělat příliš mnoho kompromisů, složitě se hledá společný názor. Daleko čistší je, když vítězná strana vládne sama po celé volební období. Nemuseli bychom být svědky toho, co nyní prožíváme a z čeho jsem zděšen,“ vyjadřoval svůj názor Nejedlý s tím, že se mu vůbec nelíbí tahanice mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Kdyby tu prý existovala jednobarevná vláda, premiér by si vše se svými kolegy vyřešil sám a občané by nemuseli být svědky takové tahanice.

Češi rozumí spíš gothaji, než foie gras

Nejedlý v rozhovoru také vyjádřil naději, že bude Miloš Zeman obhajovat post prezidenta ČR. Na návštěvě Zlínského kraje, kam zavítal společně s hlavou státu, údajně mluvil se spoustou lidí, jejichž ohlasy na Miloše Zemana byly pozitivní. I proto si přeje, aby prezident znovu obhajoval svůj post.

Na večeři s představiteli výše zmíněného kraje se podával gothajský salám. Redaktorka deniku.cz, která vedla rozhovor, naznačila, že na první pohled to vypadá hloupě, ale možná je v tom jádro pudla a část kouzla Miloše Zemana. „Patřím ke generaci, která vyrůstala na gothaji. Mnoho dietologů a lékařů by asi bylo proti tomuto stravovacímu návyku. Jsem ale rád, že ta větší polovina lidí, která volila Miloše Zemana, má gothaj na jídelníčku i dnes. Těžko si dovedu představit, že rozumí jinému výraznému představiteli české politické scény, který rád hovoří o výborných francouzských restauracích a foie gras,“ reagoval Nejedlý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…