Země G7 se shodly na způsobu většího zdanění firem typu Google či Apple

06.06.2021 7:50

Členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 se dnes dohodli, že podpoří stanovení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Cílem je odradit nadnárodní společnosti od přesouvání jejich sídel do zemí s nižší úrovní zdanění. Státy G7 budou také usilovat o to, aby nadnárodní korporace platily více daní na trzích, kde prodávají své zboží a služby, píše iROZHLAS.cz.

Země G7 se shodly na způsobu většího zdanění firem typu Google či Apple
Foto: Instagram Angely Merkelové
Popisek: Foto ze summitu skupiny G7

Tuto dohodu označili britský ministr financí Rishi Sunak a německý ministr financí Olaf Scholz za historický krok. „Je to dobrá zpráva pro daňovou spravedlnost a solidaritu, a špatná zpráva pro daňové ráje po celém světě,“ prohlásil Scholz. „Dalším krokem bude prodiskutovat dohodu skupiny G7 s větším množstvím partnerů v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a ve skupině největších světových ekonomik G20,“ dodal.

Daň ze zisku globálních firem ve výši nejméně 15 procent považuje francouzský ministr financí Bruno Le Maire za „výchozí bod“. Hodlá se zasazovat za její další zvýšení. „Je to výchozí bod a v dalších měsících se budeme snažit zajistit, aby tato daň byla co nejvyšší,“ slíbil na Twitteru.

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
Původní zdroj ZDE

Česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k tomu na Twitteru uvedla, že je spravedlivé, aby firmy platily daně v zemích, kde podnikají a vytvářejí zisky.

Dohoda se skládá ze dvou hlavních částí. Ta první umožňuje zemím zdaňovat zisky největších světových firem, které nemají v těchto zemích fyzické sídlo, ale mají tam podstatné příjmy, například z digitální reklamy. Druhá část dohody požaduje, aby firma v zemi, kde si zřídila sídlo, platila daň v minimální výši 15 procent.

Rovněž dohoda slibuje ukončit výběr digitální daně, který jednostranně zavedli například v Británii, Itálii, Rakousku nebo Turecku, ve prospěch globální dohody. Tyto jednostranné digitální daně v minulosti odsoudily jako nekalou praktiku Spojené státy, jelikož opatření převážně zasáhlo americké technologické giganty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…