Země NATO musí dle šéfa Aliance Stoltenberga dávat více na obranu

30.03.2015 20:58

Evropští členové Severoatlantické aliance musí přestat škrtat výdaje na armádu a začít vojenské rozpočty naopak zvyšovat. Dnes to na bruselském jednání zahraničního výboru Evropského parlamentu prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Řekl také, že Spojené státy finančně pokrývají 70 procent nákladů obranného bloku, ačkoli výkon ekonomik USA a Evropské unie je srovnatelný.

Země NATO musí dle šéfa Aliance Stoltenberga dávat více na obranu
Foto: David Daniel
Popisek: Podél dálnice D1 se shromáždili lidé s americkými vlajkami a transparenty

"Není to udržitelné," řekl Stoltenberg o nepoměru ve vojenských výdajích. Všeobecný závazek aliančních států je to, že budou na armádu odvádět dvě procenta HDP. Tento cíl však neplní většina členů vojenského uskupení včetně České republiky, která vydává na armádu mírně přes jedno procento HDP. Předseda zahraničního výboru Elmar Brok poznamenal, že je třeba, aby se do obranných výdajů počítaly i peníze, které EU v rámci zlepšení bezpečnosti ve světě vynakládá na nevojenskou pomoc. "Více peněz z národních rozpočtů už asi nedostaneme," dodal.

NATO i Spojené státy v posledních měsících evropské členy aliance ke zvýšení vojenských rozpočtů opakovaně vyzývaly

"Nepočítá se s tím, že se hned zítra začne platit více. Nejdříve je potřeba přestat škrtat a začít odvody postupně zvyšovat," řekl Stoltenberg. Dodal, že situace ve světě je nyní "náročnější", proto je třeba finance zvyšovat.

K otázce bezpečnosti aliančních členů prohlásil, že žádná země není přímo vojensky ohrožena, neboť NATO je schopné případné agresory odstrašovat. "Na to se dále soustředíme," řekl.

NATO i Spojené státy v posledních měsících evropské členy aliance ke zvýšení vojenských rozpočtů opakovaně vyzývaly. Stoltenbergův předchůdce Anders Fogh Rasmussen mimo jiné loni v dubnu při návštěvě Prahy upozornil Česko, že jeho výdaje na armádu jsou příliš nízké. Bývalý americký ministr obrany Chuck Hagel se loni obrátil na evropské členy NATO s žádostí, aby kvůli ruskému postupu na Ukrajině zvýšily své vojenské rozpočty. Více peněz na armádu chce po Evropě i Bílý dům.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…