Země si dnes připomíná vznik samostatného Československa

28.10.2012 6:24

Česká republika slaví státní svátek, připomíná si 94. výročí vzniku Československa. Na Pražském hradě večer tradičně dostanou vybrané osobnosti státní vyznamenání. Během dne se uskuteční řada akcí; vojáci budou skládat přísahu, koná se den otevřených dveří Sněmovny, Senátu a Obecního domu. Budou vzpomínková setkání i protesty.

Země si dnes připomíná vznik samostatného Československa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Oslavy státního svátku začnou na pražském Vítkově pietním aktem, při němž budou propůjčeny bojové prapory vybraným armádním útvarům. Akce se zúčastní prezident Václav Klaus, ministr obrany Alexandr Vondra, náčelník generálního štábu Petr Pavel a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Prezident bude též přítomen přísaze asi 450 vojenských nováčků na Hradčanském náměstí, jmenuje nové generály a přijme diplomatický sbor.

Poslední vyznamenání od Klause

Vyznamenání bude Klaus udělovat naposledy ve svém funkčním období. Jako vždy to bude při večerním slavnostním ceremoniálu. Ocenění lidé vyznamenání převezmou ve Vladislavském sále.

V Brně bude slavnostní shromáždění u pomníku TGM na Komenského náměstí za účasti primátora Romana Onderky a zástupců kraje. V moravské metropoli se bude poté sázet lípa před pomníkem prezidenta Edvarda Beneše. Ve středočeských Lánech se konají oslavy výročí založení republiky, na hrob T.G. Masaryka budou položeny věnce.

Státní svátek bude též ve znamení veřejného vyjadřování názorů. V Praze bude mimo jiné demonstrace proti současné politické situaci pořádaná Hnutím za přímou demokracii. Další manifestaci svolala Strana Svobodných občanů, též budou pochodovat monarchisté, přívrženci obnovy českého království.

Samostatný stát Čechů a Slováků vznikl s rozpadem Rakouska-Uherska a s koncem první světové války. Československo zaniklo v roce 1993 rozdělením Česka a Slovenska. V České republice ale 28. říjen nadále patří k nejvýznačnějším dnům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…