Zemědělec Rada, hvězda dokumentů proti Babišovi, píše poslancům. Popisuje gangsterské praktiky

09.04.2018 16:46

Zemědělec Bohumír Rada, který vede spory s Agrofertem kvůli užívání zemědělských pozemků, se obrátil na poslance se žádostí o pomoc. Dopis poskytl také ČTK. Stěžuje si v něm na pokračování údajných gangsterských praktik ze strany svěřenského fondu, do něhož nyní Agrofert náleží, včetně fyzického napadení jeho syna. Svěřenský fond spravuje majetek nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert nedávno na Radu podal trestní oznámení kvůli tomu, že údajně neoprávněně hospodaří na cizím pozemku. Aktuální vyjádření Agrofertu ČTK zjišťuje.

Zemědělec Rada, hvězda dokumentů proti Babišovi, píše poslancům. Popisuje gangsterské praktiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

„Přestože žijeme v parlamentní demokracii, spíše nevěřím ve Vaši pomoc, a budu tedy nucen chránit majetek a zdraví své a své rodiny tak, jak na Divokém západě,“ píše Rada v dopise poslancům. Žádá je o reakci do dnešního dne.

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová i poslanec Pirátů Radek Holomčík, kteří jsou členy sněmovního zemědělského výboru, na dotaz ČTK potvrdili, že e-mail od Rady obdrželi. „Chci se s panem Radou potkat a podívat se i na nějaké důkazní materiály,“ řekl Holomčík ČTK. Nechce kauzu posuzovat nyní, když nemá potřebné podklady, uvedl.

Z podkladů, které Rada ke svému dopisu připojil, vyplývá, že loni v prosinci podal trestní oznámení. V něm tvrdí, že společnost Agro Jevišovice, která je součástí holdingu Agrofert, pobírá neoprávněně dotace na pozemky, na nichž hospodaří. Podle něj nemá tato firma žádnou smlouvu opravňující ji pozemky užívat. Naopak Agrofert na Radu nedávno podal trestní oznámení, v němž ho viní, že neoprávněně hospodaří na cizím pozemku.

Spory mezi oběma stranami začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Babišovi. Nyní je majitelem a jednatelem firmy Agro Boskovštejn, na kterou loni Agro Jevišovice podala návrh na insolvenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…