Zemřel německý exministr zahraničí Genscher

01.04.2016 16:00

Zemřel bývalý německý ministr zahraničí a předseda liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Hans-Dietrich Genscher. Byl jednou z hlavních postav evropské politiky v roce 1989 a zemřel ve věku 89 let. Informuje Aktuálně.cz.

Zemřel německý exministr zahraničí Genscher
Foto: sueddeutsche.de
Popisek: Bývalý německý ministr zahraničních věcí Hans-Dietrich Genscher

Genscher byl významnou osobností roku 1989. Byl to on, kdo mluvil z balkónu západoněmeckého velvyslanectví v Praze, odkud přednesl svůj nezapomenutelný projev. Velmi se také zasadil o sjednocení Německa.

Genscher zemřel v noci ze čtvrtka na pátek v kruhu rodiny na selhání srdce. Bylo mu 89 let. I přes svůj pokročilý věk se stále těšil velké oblibě a „vždy patřil k nejoblíbenějším německým politikům.“

„Byl to velký státník,“ pronesl o něm jeden z mluvčích německé vlády a dodal, že málokdo se tak moc podílel na budoucnosti Německa jako právě Genscher.

Celý text zde

Němci dodnes nezapomněli na jeho památný projev z německého velvyslanectví v Praze, odkud hlásal německým uprchlíkům, že se již mohou vydat na západ.

V roce 1992 se však ze zdravotních důvodů stáhl z politického života, dále však navštěvoval Prahu, kde měl dobré přátele v osobě Václava Havla či bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. O Havlovi po jeho smrti prohlásil: „Václav Havel pro mne ztělesňuje Evropu, on pro mne znamená Evropu.“

„Opakovaně jsem myslel na to, aby národy volily evropského prezdienta a aby se jím stal právě Václav Havel. Potom by totiž i ti poslední pochopili, že Evropa není jen politické a ekonomické společenství, ale že naši evropskou identitu formuje především kultura. Kultura, vůle po svobodě, humanismus a tolerance – to je poselství, které nám tu Václav Havel zanechal,“ řekl o bývalém prezidentovi Genscher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…