Žena za pultem? Proč ne. Uchazeč o ministra kultury vyděsil pražskou kavárnu. Nejen tímto

29.05.2018 10:12

Pokud se trestně stíhaný premiér Andrej Babiš a sociální demokraté dohodnou na koaliční spolupráci, příštím ministrem kultury by se mohl stát primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD). Pokud se jím opravdu stane, tak se podle marketingového experta Jakuba Horáka, který pomohl k politickému úspěchu Pirátům, máme na co těšit. Horák Staňka zhodnotil poměrně drsně. Nahlédněte.

Žena za pultem? Proč ne. Uchazeč o ministra kultury vyděsil pražskou kavárnu. Nejen tímto
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr kultury Antonín Staněk v časech, kdy byl primátorem Olomouce

Komunista Leo Luzar navrhl, aby u příležitosti stých narozenin našeho státu dostal vyznamenání také jeho ideologický souputník a básník Karel Sýs. Ten se ocenění dočkal už z rukou komunistického prezidenta Gustava Husáka, za tvorbu toho „správného“ komunistického ražení. Zajímavé je, že pro návrh hlasovali Piráti, za což se později omlouval jejich člen Vojtěch Pikal. Prý to jde za ním.

Možný příští ministr kultury Antonín Staněk k tomu pro server Aktuálně.cz poznamenal, že na návrhu vyznamenat Sýse nevidí nic špatného. Nehodlá prý kádrovat lidi podle správných a špatných názorů. „Já oceňuji zejména literární tvorbu pana Sýse. To vyznamenání bude za zásluhy v oblasti kultury, nikoliv za zásluhy v oblasti politiky,“ vysvětlil. Posléze zdůraznil, že Sýs nespáchal žádný trestný čin, takže nevidí důvod ho odsuzovat.

„Pan Sýs se dopustil nějakého trestného činu, je evidován v nějakých svazcích, nebo v čem je jeho problém podle vás?“ zeptal se novinářky. Připomněl jí také, že žijeme v demokracii, vládne zde názorová svoboda a opravdu není nutné nikoho kádrovat. A to ani v situaci, kdy Sýs přirovnává sametovou revoluci z roku 1989 k mnichovské zradě z roku 1938. „S jeho politickými názory nemusím souhlasit. V mnohém s ním nesouhlasím. Na hodnocení událostí v listopadu 1989 mám jiný názor, proto neudělujeme panu Sýsovi vyznamenání za zásluhy o stát, ale v oblasti kultury, kultury, kultury,“ zdůrazňoval Staněk.

Stejně smířlivý byl k možnému vyznamenání komunistické herečky Jiřiny Švorcové známé např. ze seriálu Žena za pultem. V 70. a 80. letech slovně bušila do „zaprodanců a samozvanců“ z Charty 77. Tepala tak Václava Havla, světoznámého filosofa Jana Patočku, kterého komunistická Státní bezpečnost nechala zemřít po vyčerpávajících výsleších, a další osobnosti. Staněk by ji sice na státní vyznamenání nenavrhl, ale dovede si představit, že by takový návrh mnoho Čechů potěšil.

Když si tento rozhovor přečetl Jakub Horák, zhodnotil ho několika slovy. „Tak tohle je už ale vážně velký špatný – snad nejšílenější, co jsem za posledních pět let četl,“ napsal Horák na sociální síti facebook.

Horák nechápe, jak může možný příští ministr kultury zpochybňovat prozápadní orientaci země už tím, že nevidí nic špatného na tom vyznamenávat skalní komunisty typu Švorcové, kteří se netajili tím, že o demokracii nestojí a oddaně slouží autoritářskému režimu.

„já jsem několikrát myšlenku sestavení vlády ČSSD s Babišem podpořil jako legitimní reflexi rozhodnutí občanů ve volbách, ale takového kandidáta přece nemůže sociální demokracie postavit na ministra kultury! Kultura je přece od lat. cultura, ‚to, co je třeba pěstovat‘ - a pan Staněk tady rezignuje na jakékoli pěstování hodnot, ale trpně argumentuje oblibou herečky v propagandistickém seriálu režimu, který tuhle zemi málem ekonomicky a duševně zadusil,“ rozčílil se Horák. „Vždyť vy tímhle za Babiše odvedete tu nejhorší špínu!“ doplnil ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…