Ženíšek z TOPky: Že nám klesají preference? Nevadí, po Zemanovi půjdeme dál

18.08.2016 8:45

O klesajících preferencích TOP 09, o povolební spolupráci či o účasti prezidenta na protiamerické konferenci na Rhodosu hovořil v internetové televizi DVTV poslanec a první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Ženíšek z TOPky: Že nám klesají preference? Nevadí, po Zemanovi půjdeme dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Moderátor Martin Veselovský upozornil na klesající preference strany. „Neukazuje to, že antizemanovský a antibabišovský tón v této zemi teď nefunguje?“ zajímalo moderátora. „Je to možné, že cestou, kterou jsme se vydali, někteří voliči to nevnímají tak kriticky, jako to vnímáme my. My si to uvědomujeme. Je velmi těžké prezentovat například na rozdíl od daní, že tady po malých krůčcích ztrácíme svobodu. A to se neděje ze dne na den. Když vysvětlujete daně, tak je to mnohem pochopitelnější, než když upozorňujete na to, co se v této zemi děje,“ reagoval Ženíšek.

Celé video je ZDE

Veselovský ale poukázal na to, že preference TOP 09 už klesají s malými výkyvy tři roky.

Ženíšek se hájil tím, že politika je běh na dlouhou trať a že to nevnímá nijak tragicky.

Kalousek může TOP 09 znovu přivést do vlády

Na opakovanou otázku, zda není cesta, kdy TOP 09 sází na antibabišismus a antizemanismus, mylná, pak Ženíšek odpověděl: „Kdybychom byli přesvědčeni, že to není správná cesta, která nepřinese do budoucna ovoce TOP 09, tak bychom to asi razantně změnili. Na druhou stranu přemýšlíme, zda ta intenzita v některých oblastech nebyla až příliš silná,“ připustil.

Ženíšek prozradil, že TOP 09 po senátních volbách čeká zisk čtyř senátorských křesel.

Jeho důvěra v šéfa strany Miroslava Kalouska je pevná. Je totiž přesvědčen, že Kalousek může TOP 09 znovu přivést do vlády.

Mění se prozápadní orientace země

TOP 09 se nelíbí, že Zeman svojí plánovanou účastí na protiamerické konferenci na Rhodosu poškozuje pověst České republiky, uvedl Ženíšek a dodal, že vláda svým mlčením dělá z prezidentovy cesty normu. TOP 09 prý bude i nadále upozorňovat na to, že se mění prozápadní orientace země.

Veselovský poukázal na to, že za ministrování bývalého předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga byly vyváženy zbraně do zemí, jako je Saúdská Arábie, kde jsou volby zakázány, sexuální menšiny mají problémy, práva žen nejsou dodržována atd. „Na Blízkém východě potřebujete spojence. Jestli byl někdo na Blízkém východě spojenec USA a Evropy, tak to byla Saúdská Arábie,“ argumentoval Ženíšek.

Veselovský upozornil, že ČR vyváží zbraně do Saúdské Arábie a do Egypta, přitom prokazatelně z těchto zemí dochází k dodávkám zbraní Islámskému státu. „To je věc, která se objevila v posledních měsících, možná kdyby vláda nyní rozhodovala, jestli povolit ten kontrakt, nebo ne, tak by se rozhodla jinak,“ připustil Ženíšek.

Rozchod TOP 09 a STAN byla chyba

Ujistil, že současnou rétoriku proti Zemanovi a proti Babišovi bude TOP 09 stále držet.

V krajích vyloučil spolupráci s KSČM, vyhledávat se také nebude koalice s ANO. V konkrétních případech to bude posuzovat výkonný výbor. Pokud by prý variantou byla koalice ANO a KSČM, tak by na úrovni kraje TOP 09 do koalice s ANO zřejmě šla.

Ženíšek je přesvědčen o tom, že postupný rozvod TOP 09 a STAN byla velká chyba, ale v Jihočeském kraji se podařilo, že oba subjekty kandidují společně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …