Zestátnění ČEZ: Lže vláda? Hrozba soudem přišla hned

28.06.2023 19:00 | Monitoring

MONITORING O zestátnění ČEZ se mluví už víc než rok. Kvůli energetické krizi. V květnu roku 2023 vláda Petra Fialy (ODS) učinila zásadní krok k zestátnění firmy. Menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr za to vládu okamžitě zkritizoval. A teď se zdá, že by se záměr vlády mohl zbortit, protože připravený návrh novely zákona o změnách obchodních společností kritizuje sám, její předkladatel z ODS.

Zestátnění ČEZ: Lže vláda? Hrozba soudem přišla hned
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V polovině roku 2022 předseda vlády Petr Fiala naznačil, že uvažuje o kompletním ovládnutí společnosti ČEZ. „Fiala to zdůvodnil tím, že chce zajistit dostatek elektřiny za přijatelné ceny, tedy elektrárnám nařídit, aby prodávaly elektřinu levně,“ napsal tehdy k tématu server Lidovky.cz.

A od té chvíle kvůli energetické krizi z loňského roku onu myšlenku zcela neopustil. V květnu 2023 si vláda připravila půdu pro zestátnění ČEZ, když schválila návrh zákona, podle kterého by k přeměně firmy mělo stačit 75 procent akcionářů přítomných na valné hromadě při splnění usnášeníschopnosti, na rozdíl od dnešních 90 procent. O kroku vlády informoval server Novinky.cz.

Menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr tento krok vlády opakovaně veřejně a hlasitě zkritizoval.

„Neustále dostávám z médií otázky, zda se ve věci novely zákona o přeměnách a navržené hranice 75 % jako menšinoví vlastníci ČEZ obrátíme na Ústavní soud ČR. Nemělo by to být ale jinak? Neměla by se média ptát na prokázané lhaní premiéra a ministrů v té věci? Na účelovost a zjevnou manipulaci vlády na vrub soukromého majetku na veřejných trzích? Je normální prosazovat novelu, která zcela vybočuje z pravidel platných v zemích EU, porušuje závaznou bruselskou směrnici?“ ptal se např. na twitteru.

Michal Šnobr promlouvá

Ekonom Lukáš Kovanda naznačil, že plán vlády se ještě může rozpadnout, protože předloženou novelu zákona zpochybnil její oficiální předkladatel z řad ODS, konkrétně poslanec ODS Karel Haas.

„Zestátnění ČEZ je v ohrožení, poslanec ODS – zpravodaj lex ČEZ – pochybuje o jeho legálnosti. Vláda dle něj nemluví pravdu, říká-li, že v EU je vytěsnění akcionářů při 75procentním souhlasu běžné,“ napsal Lukáš Kovanda na twitteru s tím, že novela zákona dává většinovému akcionáři – tedy státu – až příliš volnou ruku v tom, jak se zbavit menšinových akcionářů. Výhrady poslance Haase teď podle Kovandy dávají menšinovým akcionářům právo, že nebudou válcováni.

K tomu všem přišel stát ještě s nápadem na získání dividendy, jaká tu v minulosti nebyla.

„Ministerstvo financí mezitím překvapivě přišlo s návrhem historicky rekordní dividendy, 145 korun na akcii, která byla včera večer valnou hromadou podniku také schválena. Obava, že případné vytěsnění menšinových akcionářů proběhne nepříliš vybíravým způsobem, akcie drží dole. Část menšinových akcionářů považuje lex ČEZ za přípravu „zločinecké akce“; vláda podle nich chce menšinové akcionáře připravit o jejich akcie ČEZ zločinně, v podstatě krádeží za bílého dne – a proto ČEZ přišel o oněch zhruba 100 miliard své hodnoty,“ napsal Kovanda na twitteru.

Země jako Německo či Dánsko pracují s nutným devadesátiprocentním souhlasem akcionářů.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …