Zhoršuje se to. Pochopí vláda? Holec varovně o životech Čechů

24.04.2022 10:51 | Glosa

Takzvaná heroická fáze reakce české společnosti na příchod ukrajinských uprchlíků se podle komentátora Petra Holce již chýlí ke konci. Sociální napětí v důsledku války na Ukrajině se v České republice začíná naplno projevovat. Důkazem mu jsou dva průzkumy veřejného mínění, které přinášejí varovná čísla pro Fialův kabinet. „Válka na Ukrajině přechází do Česka,“ upozorňuje Holec v komentáři pro Český rozhlas Plus a ptá se: „Pochopí to i vláda?“

Zhoršuje se to. Pochopí vláda? Holec varovně o životech Čechů
Foto: Repro XTV
Popisek: Petr Holec

Bylo jen otázkou času, kdy do Česka naplno vtrhnou socioekonomické důsledky války na Ukrajině. Teď jsou tu, jak kromě stále vyšší inflace ukazuje i poslední průzkum agentury STEM: ztráty sociálních jistot kvůli přílivu Ukrajinců se podle něj bojí plných 70 % lidí a nárůstu nezaměstnanosti 52 %.

„Po silně emotivním prvotním vzepětí mnoha českých občanů přichází uvědomění si, že pobyt ukrajinských uprchlíků v ČR bude delší a komplikovanější,“ shrnuje agentura výsledky svých posledních dat.

  • Původní zdroj ZDE

Tato zjištění však podle Holce nejsou žádným velkým překvapením. Zjištění STEM prý jen potvrzuje nedávný celoevropský průzkum agentury Gallup International Association, podle kterého si téměř 70 % Čechů myslí, že bychom měli přijímat jen určitý počet uprchlíků. Průzkum navíc také ukázal, že jedině Češi se v celé EU bojí víc ukrajinských uprchlíků než drahých energií.

STEM ale nabízí i další čísla. Stávající pomoc uprchlíkům je podle 5 % lidí nedostatečná, podle 41 % přiměřená a za přehnanou ji v průzkumu označilo 42 % dotázaných.

„Podtrženo sečteno jde o varovná čísla pro vládu,“ pokračuje Holec. Připomíná, že Česko sice v EU patří mezi země, které převedeno na počet obyvatel přijaly jeden z nejvyšších počtů ukrajinských uprchlíků, současně se ale řadíme mezi posledních pár zemí, jejichž vlády lidem výrazně neulevily plošnými opatřeními na snížení cen drahých energií, paliv nebo potravin.

Vláda však dostatečně nekoná: „Kromě snížení cen nafty a benzínu o korunu a padesát haléřů totiž vláda premiéra Petra Fialy stále odmítá jakákoli dočasná plošná opatření,“ připomíná komentátor.

Cituje slova politoložky Kateřiny Smejkalové, že vláda selhává „na rétorické i praktické úrovni“. V komentáři pro Český rozhlas Plus píše, že už před inflací nedostávala až polovina lidí mzdu, která pokryje všechny potřebné životní výdaje. A až třetina lidí nemá skoro žádné úspory, protože ze svého podprůměrného příjmu prostě nic neušetří. Ti proto dvojcifernou inflaci určitě nepřežijí z úspor, jak lidem radí Fialův kabinet.

Naše vláda podle Smejkalové zatím jen „opakuje mantru, že plošná opatření nejsou namístě“ a potřebným se má pomáhat jen adresně přes stávající sociální dávky, které jsou však velmi nízké a byrokratické.

„Zmíněné dva průzkumy veřejného mínění každopádně ukazují, že se Češi po téměř deseti letech znovu silně bojí budoucnosti. A stále rostoucí ceny většiny věcí každodenní spotřeby jim jen dávají za pravdu. Měla by si to uvědomit i vláda, než to hlasitě zvedne někdo jiný,“ uzavírá Petr Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…