Zhvrhlý norský úřad. Děti nepatří státu! Politická elita se vyburcovala na pomoc Michalákovým

21.01.2015 15:10

Podle norského velvyslanectví v Praze norská sociální služba neodebrala Evě Michalákové syny bezdůvodně. Nařízení péče u pěstounů bylo "nutné a naléhavé" a matka českým úřadům o případu předala jen neúplné informace. Ambasáda to uvedla ve svém oficiálním prohlášení. Norské úřady odebraly Michalákové děti před více než třemi lety, žena usiluje o jejich svěření zpět do své péče. Je zásadně proti tvrzení ambasády a hodlá o děti bojovat dál. Někteří politici žádají vysvětlení, ministryně práce a sociálních věcí Marxová-Tominová však souhlasí s Nory.

Zhvrhlý norský úřad. Děti nepatří státu! Politická elita se vyburcovala na pomoc Michalákovým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

Vyvětlení žádají od norské ambasády i politici. Dnes po poledni zamířil na norskou ambasádu za velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ten ji o setkání požádal už na konci loňského roku. Krátce po avizování jeho schůzky Sněmovna vládu vyzvala, aby žádala o odpovědi v kauze a také, aby s Norskem uzavřela smlouvu o oboustranné výměně informací o právních řízeních, která se týkají dětí druhé strany.

Sobotka po svém dnešním jednání s norskou velvyslankyní řekl, že požaduje, aby norský sociální úřad či soudy rozhodovaly "objektivně s ohledem na zájmy dětí, na zájmy biologické rodiny". Norská strana zareagovala nótou. Norské úřady podle ní mají zájem v kauze přímo spolupracovat s českými.

"Česká vláda a úřady jsou připraveny podniknout všechny kroky, abychom garantovali dostatečnou péči v případě, že by děti byly svěřeny do České republiky," uvedl Sobotka. Velvyslankyni předal dopis adresovaný norské premiérce. "Obrátil jsem se na premiérku s žádostí, aby věc sourozenců Michalákových byla důkladně a objektivně posouzena, aby norské soudy rozhodovaly objektivně s ohledem na zájmy dětí, na zájmy biologické rodiny," řekl předseda vlády.

O schůzku s velvyslankyní žádá i poslankyně Jitka Chalánková. Ta chce vědět, jaké skutečnosti měla podle norské strany Eva Michaláková českým úřadům zatajit. Chalánková od velvyslankyně chce zároveň slyšet, proč děti žijí již čtvrtým rokem odděleně u dvou norských pěstounských rodin a z jakých důvodů jsou kontakty s matkou postupně utlumovány.

V kauze odebraných dětí se angažuje i europoslanec Petr Mach, který vyjednává s norskými politiky. Publikoval aktuální vyjádření ke kauze: „Mrzí mě reakce norského velvyslanectví, ve které norská vláda dál stojí za zvrhlým Barnevernetem. Barnevernet je instituce, která nedbá na princip presumpce neviny. Norská policie stojí na straně paní Michalákové, u soudu hodlá ve prospěch matky dětí svědčit osobně i policejní komisařka Torill Sorteová, která podnět na zneužívání dětí vyšetřovala. Včera mi to řekla při osobním jednání, kdy mi zároveň potvrdila, že veškeré podněty na zneužívání nebo týrání dětí se ukázaly jako zcela nepodložené. Za měsíc začne zásadní soud, ve kterém, doufám, získá Eva Michaláková své děti zpět, kam patří. Děti nepatří státu! napsal Mach.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová řekla, že může potvrdit informace norské ambasády. „I já jsem měla možnost seznámit se s částí toho spisu, které jsou přeloženy, a jsou tam věci, které jsou v souladu s tím, co dnes řekla norská ambasáda,“ uvedla ministryně s tím, že jde o velmi intimní věci, které by neměla zveřejňovat ani matka chlapců. Část spisové dokumentace má i Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, jehož ředitel Zdeněk Kapitán uvedl, že je třeba respektovat povinnost mlčenlivosti.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…