Židé prchají z Evropy. V některých městech už prý kvůli muslimům ani nemohou pustit děti do školy

03.12.2016 8:16

Židé znovu prchají z Evropy. Tentokrát však ne kvůli neonacistům, neonacistická scéna v Česku ostatně skoro neexistuje, ale kvůli strachu z muslimů. Majitel pražské košer restaurace Aaron Günsberger se strachu z muslimů nediví, evropské vlády prý nejsou schopny chránit vlastní lidi, což je zlé. Na druhé straně zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA považuje za velmi dobrou zprávu pro Izrael i pro Česko.

Židé prchají z Evropy. V některých městech už prý kvůli muslimům ani nemohou pustit děti do školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Vztahy mezi Českou republikou a Izraelem považuje Günsberger za velmi dobré a to od samotného zrodu státu Izrael. „A také dnes, když se dějí excesy v OSN a další podobné neskutečné záležitosti, český parlament a vláda vždy stojí za Izraelem. To myslím leccos vypovídá i o postoji společnosti. Pochopitelně, když si prolezete Facebook, narazíte na nějaké výlevy, ale to najdete všude na světě, na Facebooku je hrdinou každý,“ konstatoval v rozhovoru pro sobotní MF Dnes.

Facebook je temným místem, ale teprve francouzská realita je opravdu hrozivá

Neonacistická scéna podle jeho názoru v Česku prakticky neexistuje, takže odtud českým Židům nehrozí nebezpečí. V Česku nehrozí velké nebezpečí ani ze strany muslimů, byť i české stránky Facebooku už začínají na Židy působit jako velmi temné místo, z čehož má Günsberger  obavy.

V dalších evropských státech mají však Židé obavy mnohem větší. „To se netýká naštěstí Prahy, ale třeba Francie. Tam bych to ani nenazval stěhováním, to je hromadný úprk. Pozná se to například podle cen bytů v Izraeli, které vystoupaly do raketových výšin, protože si je tam Francouzi nakoupili, aby měli nějakou jistotu a aby měli kam utéct. Minulý rok se u mě zastavil s rodinou kamarád, který má největší firmu na košer sýry v Paříži. A říká: Vezeme děti přihlásit do školy v Izraeli. Já na to: Vždyť máš velký byznys v Paříži. A on, že to bude muset někomu předat, že tam už není pro děti bezpečno. Myslel jsem, že trochu přehání, že je to snad zbytečné. Na telefonu mi však ukázal, co natočil během bouří muslimů v Paříži. Řeknu vám, když něco takového vidíte na YouTube, je to nepříjemné, ale když na to ale koukáte z balkonu, je to úplně něco jiného. Když dítě nemůžete pustit do školy, v Paříži, v roce 2015, tak to už asi problém je. Z Francie či Belgie se prostě Židé stěhují, protože ty státy už nejsou schopny je bránit. To ohrožení je obrovské a trvá už několik let. Některé židovské komunity ve Francii zavíraly synagogy, protože vláda neměla rozpočet na to, aby tam trvale hlídkovali vojáci,“ prozradil majitel restaurace.

Říká se, že temné nálady vytáhl i Miloš Zeman

S nadějemi hledí do Spojených států, kde se prezidentem stal Donald Trump a okamžitě dal najevo, že se pokusí zlepšit vztahy s Izraelem. Někteří Židé se prý bojí nebezpečných nálad, které Trump probudil v předvolební kampani, ale další Židé v USA jeho zvolení vítají.

„Mám tam dvě spřátelené rodiny, z nichž jedna byla úplně nadšená, že Trump vyhrál, a druhá z toho byla naopak úplně zoufalá. Když jsem se ptal proč, tak mi ta paní řekla jednu docela důležitou věc, která je asi pravdivá. Že se nebojí Trumpa, ale určitých nálad, temných proudů, které on vytáhl. Stejně jako se říká, že Miloš Zeman vytáhl tyhle temné nálady. A z toho oni mají strach,“ prozradil.

Sám se nedomnívá, že by prezident Zeman vzbudil nějaké temné nálady. jen je mu líto, že se kupříkladu z Prahy stále více vytrácí židovská stopa.

„Moje představa, pokud bych to mohl ovlivnit, by byla pokusit se vrátit Josefovu židovský ráz. Aby tu opět byla židovská pekárna, židovské košer řeznictví, stříbrnictví a vše, co k židovské čtvrti patří a co můžeme vidět ve Vídni, v Antverpách či v New Yorku. Myslím, že duchu Prahy jako takové by to jen prospělo a život zde oživilo. Pro turisty je ta tematika atraktivní a v neposlední řadě je důležité, aby sem opět přicházely tradiční židovské rodiny a chtěly tu žít. Kdykoliv navštívím židovské čtvrti ve světových metropolích, žije to tam. To u nás bohužel neplatí, máme tu jen židovské muzeum,“ dodává Günsberger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…