Židovská komunita si připomene sira Wintona na zářijovém Foru 2000

01.07.2015 18:51

Sir Nicholas Winton, který před druhou světovou válkou zachránil více než 650 československých dětí židovského původu, naplnil poptávku Čechů po pozitivních vzorech a stal se pro ně hrdinou, ač on sám se za něj nepovažoval. V reakci na Wintonovo dnešní úmrtí to řekl tajemník Federace židovských obcí ČR Tomáš Kraus, který se osobně znal s Wintonem, jeho rodinou i s mnoha dětmi, které Brit zachránil. Židovská komunita na něj bude podle Krause chtít vzpomenout.

Židovská komunita si připomene sira Wintona na zářijovém Foru 2000
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

"Na něm bylo strašně unikátní to, že o tom strašně dlouho nikomu neřekl," připomněl známou skutečnost, že Winton o své předválečné činnosti v Československu nemluvil a na veřejnost se jeho skutek dostal až v 80. letech. "On nebyl sám, takových osobností bylo víc. V jeho případě je ale ojedinělá ta skromnost, že on to považoval za nedůležitou epizodu ve svém životě," dodal Kraus.

Wintonův příběh a jeho osobnost se podle něj dostaly v Česku až na symbolickou úroveň a pro Čechy se stal doslova hrdinou, ačkoli on sám se tak prý odmítal viděl.

Důvodem tak pozitivního přijetí Wintona v Česku byla podle Krause "poptávka po nesmírně pozitivních vzorech". "Lidi se ve svém okolí snaží tyto modely vidět a ten správný příklad je pro ně nesmírně důležitý. Dnešní svět je přeplněn negativními historiemi a on se trefil přesně do toho momentu sebereflexe a odkrytí tématu holokaustu v české společnosti," míní.

Osobně na Wintona vzpomíná jako na nesmírně skromného člověka, který se tak choval i při oficiálních akcích, které musel absolvovat. "Jemu ty ceremoniální věci částečně ani nebyly příjemné. Raději by se s těmi lidmi setkal v soukromí a popovídal si s nimi," charakterizoval Wintona. V jaké podobě na něj židovská obec vzpomene, nedokázal Kraus upřesnit. Nejpozději si jej ale podle něj připomene v září, kdy se na pražskou konferenci Forum 2000 chystá přijet Wintonova dcera Barbara.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…